od Ivana » sob 06. úno 2010 21:24:37
VÍNO Z UCHA JIDÁŠOVA
(Pouze pro znalce)
Ucho Jidášovo je tzv. čínská houba. Najdeme ho na čer¬ném bezu (bezinky) po celý rok. Vypadá skutečně jako ucho, které ani nevábí k jídlu. Ale víno z něj - to je bomba!
Láhev 3,5 litru naplníme do necelé 1/3 uchem Jidášovým (jinou houbu ne!), zasypeme asi 3/4 kg cukru, můžeme přidat pár kousků pomerančové kůry a zalijeme vřelou vodou. Po vychladnuti přidáme kuličku droždí velkou asi jako lískový oříšek (kvasnice). Na uzavření stačí igelit a gumička. Po 4 - 5 týdnech stáčíme a můžeme konzumovat.
Ale pozor - je dost silné!!!
ucho Jidášovo
pomerančová kůra
3/4 kg cukru
droždí
Z knihy Antonín Hemerka: Houbový jídelníček z Choceňska ISBN80-902416-0-3