od sklenka » pon 17. kvě 2010 8:15:03
Afrikány je lepší si předpěstovat, z přímého výsevu moc nejdou. Kvůli ochraně před slimáky taky potřebuješ, aby ta rostlinka byla trochu větší, když ji tam dáváš, jinak slimáci zlikvidují hned děložní lístky a je po srandě. Větší sazenici sice taky ožerou, ale většinou stihne zase obrůst (nebo alespoň některá) - afrikány dorůstají rychle. Zasela bych teď do truhlíku, přiklopila průhledným deklem nebo pytlíkem, aby se rychleji rozjely, počkala na trochu sušší a slunečnější počasí, aby to slimáci neměli zase až tak jednoduchý, a pak šup s nima ven. Hlavně nepropadej panice, první rok je normální, že se ti přemnoží kdeco. Nevím, jestli tě to uklidní, ale já jsem první rok na zahradě (začínala jsem na zpustlém, léta neudržovaném pozemku) vypěstovala akorát pár rajčat, jeden hnusný ohlodaný salát a nějaké bylinky. Ale chce to klid, ono se to samo vystříbří. Postupem času jsem přišla na to, že při takových těch záchranných opatřeních typu lovení škůdců, shánění nějakých bio-postřiků apod. jedině ztrácím čas a nervy a že jediné, do čeho se opravdu vyplatí investovat, je prevence: úkryty pro predátory, odolné odrůdy, silné sazenice, péče o půdu (mulčování, rozumné hnojení ap.), šikovná skladba rostlin, příp. mechanické zábrany. Sice je dost drsný sledovat, jak člověku nějaká havěť ničí pracně vypiplané sazeničky (a že mně už jich zničily), ale čím dál víc mám dojem, že fatalistický přístup v duchu "co má žít, přežije" má hodně do sebe.