Zbavuju si zahrádku přemíry pcháčů.
pcháč rolní (oset) Cirsium arvense
Jedlé (2) listy, kořeny, stonek (podle pfaf):. Kořen prvního roku - syrový nebo vařený. Výživnější, ale spíše nevýrazný, nejlépe ve směsi. Kořen je bohatý na inulin, podobný škrobu, který u některých lidí působí nadýmání. Stonky - oloupané a vařené jako chřest. Listy - syrové nebo vařené. Poměrně nevýrazné chuti, ostny je třeba odstranit, je to pracné a jen velmi málo jedlých částí listu zůstane. Listy se také používají pro srážení mléka.
Léčivý (2). Kořen jako tonikum, diuretikum, adstringentní, protizánětlivý a povzbuzení jater. Žvýkat jako lék na bolavý zub. Odvar z kořenů se používá k léčbě červů u dětí. Pasta z kořenů, v kombinaci s stejným množstvím kořenové pasty z Amaranthus spinosus se používá při léčbě nechutenství. Rostlina obsahuje rozpustný alkaloid a glykosid s názvem cnicin, který působí jako dávidlo. Listy mají protizánětlivý účinek, na rukou mohou způsobit zánět a mají dráždivé vlastnosti.
Jiné použití: Chmýří ze semen se používá jako troud. Semena všech druhů bodláků dávají dobrý olej. Semena tohoto druhu obsahují asi 22% oleje.
pcháč obecný Cirsium vulgare
Jedlý (2, opět podle pfaf). Jedlé květy, listy, kořen, semena, stonek. Kořeny - vařené. Chuť jako jeruzalémský artyčok, ale ne tak dobré. Spíše nevýrazné chuti, lepší ve směsi. Kořen se může sušit a uložit pro pozdější použití, je bohatý na inulin. Mladé květní stonky - vařené jako zelenina. Mladé listy mohou být namočené přes noc ve slané vodě a pak uvařené. Další zpráva říká, že je lze použít v salátech. Chuť je poměrně nezajímavá, ostny je třeba odstranit. Poupata - vařená. Používá se jako artyčoky, ale jsou menší a nešikovné na zpracování. Sušené květy jsou syřidlo na srážení rostlinného mléka. Semena - občas se jedl pražená.
Léčivý (1). Kořeny byly používány jako obklad a odvar z rostliny používá jako obklad na bolavé čelistí. Teplý nálev celé rostliny se používá pro napařování při léčení revmatických kloubů. Odvar z celé rostliny se používá interně i externě k léčbě krvácení něčeho (piles, to jsem nezvládla přeložit).
Jiné použití: Vlákna získaná z vnitřní kůry se používají při výrobě papíru, jsou asi 0,9 mm dlouhá. Stopky se sklízejí v pozdním létě, listy odstranit a stonky sterilizovat až se vlákna uvolní. Vlákna jsou vařená s louhem dvě hodiny a pak se vloží do kulového mlýnu na 3 hodiny. Výsledný papír je světle hnědý. Semena všech druhů bodláků dávají dobroý olej. Z chmýří se dělá vynikající troud.