Slimáci

Co se dá dělat na biozahradě s živočichy které nechceme? Týká se větších živočichů, na hmyz je téma breberky.

Re: Slimáci

Příspěvekod kol238 » čtv 10. čer 2010 18:03:14

To se mi už taky jednou povedlo, takže od té doby sbírám rovnou do horké vody.
kol238
člen korespondent

Příspěvekod elen » ned 04. črc 2010 19:40:15

Slimáky zlikvidují indičtí běžci. Půjčila bych dva - kačera a kachnu, ale jen lidem, kteří se o ně budou dobře starat - tj. zavírat na noc, poskytnout vodu a trochu krmení a chránit před psy.
elen
nový člen

Příspěvekod houba » sob 31. črc 2010 22:45:25

Tak letos mi slimáci nedovolili pěstovat mrkev (roste pomalu, to je problém), jinak je to navzdory silné populaci celkem v pořádku. Musím ale sbírat důsledně každý víkend. Pokud zrovna neprší, většina slimáků se přes den soustřeďuje do lemů záhonů osázených meduňkou a spol. Pročesávat ty lemy je náhodou docela zajímavé, protože v nich žije spousta různých tvorů. Mezi nimi tvoří početnou skupinu hmyzí konzumenti malých slimáků. Díky vynucenému sběru slimáků jsem se začal např. zajímat o střevlíkovité brouky. Dělám si takový drobný výzkum, jaké výsledky to sbírání má. Kolem jednoho záhonku (cca 12 m2) jsem v druhé polovině června sebral 650 :!: slimáků. Nic jsem tam nepěstoval, při této hustotě to nemá smysl. Do dnešního dne se systematickým sběrem stav lokální populace snížil zhruba na 10%. Tudíž jsem provedl výsevy aspoň pro podzimní sklizeň. Naopak u jiného záhonku jsem ve stejném červnovém termínu našel jen kolem 30 slimáků. Od té doby jsem sbíral jen nárazově a výsledek - dnes sebráno více než 150 kusů...Na zelenině ale žádné škody nebyly, protože byla vesměs odrostlá a taková slimákům moc nechutná. Mají rádi to, co čerstvě vyleze z půdy, nebo to, co hyne a rozkládá se. Mají-li něco z toho, vzrostlých zdravých rostlin si nevšímají.
S fazolemi se mi podařilo "utéct" díky bedlivému sledování předpovědi počasí a následnému načasování výsevu. Podobně i s výsadbou afrikánů. Jakmile se přijaly, může pršet jak chce a slimáci je obejdou třeba cestou na jablko, které spadlo ze stromu.
Mimochodem, začínají klást vajíčka.

Přeji hezký den
Tomáš S.
houba
člen korespondent

Příspěvekod Ivana » pon 09. srp 2010 16:31:39

Na eartheasy jsem našla další rady proti slimákům. Není to sice většinou nic levného anebo dostupného, ale někomu by se mohlo hodit:
• Zavlažovací rozvrh
Daleko nejlepší postup proti slimákům na zahradě je jednoduchá úprava harmonogramu zalévání. Slimáci jsou nejvíce aktivní v noci a jsou nejefektivnější ve vlhkých podmínkách. Vyhněte se zalévání zahrady ve večerních hodinách, pokud máte problém se slimáky. Zalévejte v dopoledních hodinách - půdní povrch bude suchý do večera. Studie ukazují, to může vést ke snížení poškození slimáky o 80%.
• Mořské řasy
Máte-li přístup k mořským řasám, stojí za námahu je získat. Mořské řasy jsou nejen dobré pro zlepšení půdy, jsou přirozeným repelentem pro slimáky. Mulčování s mořskou řasou kolem rostliny nebo obvodu záhonu. Vrstva 3 - 4 palce tlustá se po usušení zmenší na pouhý palec. Mořské řasy jsou slané a slimáci se vyhnout soli. Mořské řasy nedávejte do přímého kontaktu se stonky rostlin. Během horkého počasí mořské řasy usuchnou a stanou se velmi hrubými, což také odrazuje slimáky.
• Měď
Malé pásy z mědi mohou být umístěny kolem květináčů nebo záhonů jako překážky pro slimáky. Nařež 2 " pásy tenkých měděných a obtoč kolem spodní části květináče, jako stuha. Nebo udělejte z měděných pásů plůtek. Přesvědčte se, že žádná vegetace nevisí nad mědi, která by se mohly stát mostem pro slimáky. Měděné překážky rovněž dobře fungují v okolí dřevěných sudů používaných jako květináče.
• Křemelina
Křemelina jsou ostré, rozeklané kosterní pozůstatky mikroskopických tvorů. Způsobuje dehydrataci. Sypký zrnitý materiál může být nasypaný kolem záhonů nebo jednotlivých rostlin a může být smíchán s vodou na listový sprej.
Křemelina je méně účinná mokrá, takže použití je lepší během suchého počasí. Používejte ochranné vybavení, neboť může dráždit oči a plíce. Ujistěte se, že kupujetet přírodní či zemědělské druhy křemeliny, ne typ pro bazény, ta má hladší hrany a je mnohem méně efektivní. K dispozici v online obchodě Eartheasy.
• Lávové kameny
Stejně jako křemelina bude drsný povrch lávových kamenů odpuzovat slimáky. Lávové kameny se dají použit jako bariéra kolem výsadby, ale měly by být ponechány nad úrovní země, jinak nečistoty nebo vegetace brzy tvoří most pro slimáky.
• Repelenty založené na česneku
Laboratorní testy na University of Newcastle-upon-Tyne (UK) zjištili, že vysoce rafinované česnekové produkty (ECOguard vyrobený ECOspray Ltd, britskou společností která vyrábí organické pesticidy) byly účinné na zabíjení slimáků.
• Postřiky založené na kofeinu jsou jedy proti slimákům a hlemýžďům
Kávová sedlina rozptýlená v horní části půdy bude odrazovat slimáky. Nežádoucí vedlejší účinky používání silných prostředků jako espresso v zahradě jsou však méně jisté, při použití kávové sedliny se ale doporučuje umírněnost.
Studie v červnu 2002 v časopise Nature zjistila, že slimáci a hlemýždi jsou zabiti, když jsou postříkáni roztokem kofeinu a že postřik rostliny s tímto přípravkem zabraňuje slimákům z nich jíst. Procento kofeinu ve spreji (1 - 2%) je větší než to, co se nachází v šálku kávy (0.05 - 07%), takže domácí postřiky nejsou tak účinné. Podívejte se na nové obchodní postřiky které jsou založeny na kofeinu.
Ivana
Administrátor

Příspěvekod Ivana » pon 09. srp 2010 16:34:12

Agronavigator
Vyzkoušejte mědí impregnovaný kryt půdy. Ve studiích bylo ukázáno, že snižuje aktivitu plzáků a hlemýžďů a cca 90 % plžů hyne když bylo nuceno přejít na pokrývku Tex-R.

Tex-R jsou netkané textilie, vyrábí firma Texel.
Ivana
Administrátor

Příspěvekod Ivana » pon 09. srp 2010 16:51:10

V tomto starém článku doporučují
* zasadit pelargónie okolo záhonů, mají odpuzovat slimáky
* saze slimáci nepřelezou
* amoniak má být smrtelnou zbraní (neuvádí jak to funguje, postříkat? ale že bych si chtěla stříkat čpavkem zahradu...)
* měď kolem květináčů má způsobit elektrický šok
* otruby mají rádi, mají se přežrat a prasknout
Ivana
Administrátor

Příspěvekod jiho » pon 09. srp 2010 17:13:54

Za 1000 liber (50000 Kč) si můžete koupit z Bristolské univerzity robota, který pomocí infračerveného detektoru loví plže a rozkládá je na metan, čímž získává energii. Vývoj stál 200 000 liber. (podle 3.1.2002 Žere plže. - Ekonom, č. 1, str. 38)
Zdroj: http://www.mollusca.cz/malakologie/skudci.htm

Tamtéž je ještě návod se suchým lihem:
Směs patnácti rozmělněných tablet metaldehydu (= suchého lihu) s kilogramem otrub lze rozmístit mezi řádky. Metaldehyd působí na slimáky dráždivě a při kontaktu s ním hynou. Za suchého počasí je možné otruby posypat páleným vápnem. Vlhkem se ale jeho účinek rychle snižuje. (podle Horké novinky Chotěboř č. 36) Ve vlhkém počasí ale otruby plesniví.
Tohle by mohlo fungovat a možná docela bezpečně, pokud by se na to udělal vhodný "domeček" (miska se stříškou), do kterého by se nic jiného než slimáci neprotáhlo, do otrub by nepršelo a slimáci by odtud už nevylezli (metaldehyd na ně působí rychle). Vyžadovalo by to ale dozor.
jiho
webadmin

Příspěvekod Ivana » pon 09. srp 2010 17:45:28

Pozor, metaldehyd je jedovatý pro řadu jiných zvířat. Navíc je známo, že použití silných chemických prostředků má i následující efekt: predátorům, kteří sežerou takto otráveného slimáka se přinejmenším udělá blbě, takže se naučí se jim vyhýbat a už je nežerou. Z tohoto důvodu je to většinou buď chemie nebo příroda (jako ostatně i v jiných případech).
Takže by ta past musela být udělaná opravdu tak, aby se dovnitř nic jiného nedostalo a žádný otrávený slimák se nedostal ven a ani ta chemikálie aby se zaručeně nedostala ven.
Ivana
Administrátor

Příspěvekod Ivana » pon 09. srp 2010 17:56:05

Vaječné a ožechové skořápky
Našla jsem i dusíkaté vápno proti slimákům, ještě zbývá zhodnotit, jestli mi na zahradě neudělá nějako paseku a pokud ne tak kde se dá dostat.
Ivana
Administrátor

Příspěvekod Ivana » stř 18. srp 2010 22:21:10

Vedlejším produktem hledání čehosi jiného je video Jak naučit kuřata aby žraly slimáky.

Napřed jsem myslela že si ho pořídím..

Ale smůla.
Ivana
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na Nezvaní hosté - jak regulovat hryzce, plže...