Ovce a jejich chov

Chováte zvířata a máte biozahradu?

Ovce a jejich chov

Příspěvekod marek » ned 05. zář 2010 18:51:27

Nekolik let uvazuji o chovu ovci, ale porad jsem nenabral odvahu...

Chalupu jsme koupili vcetne nekolika ovci (mimo jine), ale vzhledem k situaci jsme se jich museli vzdat.

Ted uvazuji ze se k chovu ovci vratime. Shanim ale nejake mensi plemeno nez ty klasicke bile velke :lol:
Poradite?

Urcite nepotrebuji vlnu, nejsem schopen (prozatim) dojit, nechceme mlade atd.
Uvazuji o modelu (prvnich par let) na jare poridit a na podzim odevzdat...
Jde mi primarne o sekani travy a vychovu dcerky.
Casem mozna naberu odvahu a pujdu do celorocniho chovu, ale uz jsem se naucil delat veci v pomalem tempu...

'Nejaka idea?

Diky marek
marek
pokročilý
 
Příspěvky: 30
Registrován: sob 28. lis 2009 20:59:17
Bydliště: Melnicko

Sekačka na trávu, malý traktor nebo ovce?

Příspěvekod andela » stř 29. zář 2010 23:20:59

ahoj, už jsi došel k nějakému závěru co se týče chovu ovcí? my máme zhruba 6500m travnatých ploch - 2500m louka, kterou kosíme dvakrát ročně na seno, 2500m pastviny, 1500m sad, kde kosíme a mulčujeme.
za těch pár let, co tu žijeme, jsme dospěli k úplně stejným závěrům ohledně způsobu kosení - kvalitní rakouská kosa a senoseč dvakrát ročně+motorová kosa, když nestíháme, tráva je už přerostlá nebo polehalá nebo úplně vysušená, zprvu jsme měli i běžnou sekačku na trávníček kolem domu, cestičky apod., teď už ale i to zvládáme kosou 8-).
k ovcím jsme se odhodlali hned první rok, protože je tu chovali přátelé, kteří tu žili před námi a vše tu pro ně už připravili, a protože jsem nějaká zvířata u domu mít chtěla. po úvaze jsme zvolili ovce (zkoušeli jsme i kozy, ale nebylo v našich silách jim vysvětlit, že se mají držet jen na pastvinách, a nelikvidovat sad a zahradu :roll: ), slepice a kočky (nejméně náročné, relativně samostatné a maximálně užitečné) a psa, který je nejnáročnější a potřebuje nejvíc času i péče. ovce jsou opravdu nenáročná zvířata, i když úplně bez práce a péče to není - dvakrát ročně veterinář kvůli očkování a odčervení + stříhání vlny a paznechtů. při intenzivním vypasání stejné plochy se její kvalita a rozmanitost dost snižuje - to, co jim chutná, vyždibují co nejmladší, až zničí i kořínky, množí se to, co nechtějí + intenzivní hnojení ovčím trusem, což některé druhy nesnášejí - takže je dobré promyslet, jak střídat vypásání a kosení. tenhle rok jsme kvůli tomu zkusili pustit ovce i do sadu, kerý tím ale utrpěl značné škody, takže spásat se dají jen plochy, které nemáš v plánu osázet, nebo tam ovce pustíš, až když je všechno dost silné na to, aby je přežilo, a volíš odolnější druhy.
plus největší problém, který jsem řešila přesně stejně jako ty - koloběh života. takže každý podzim si bereš na triko, jestli je pošleš pod kudlu, nebo vezmeš na sebe zodpovědnost, že se o ně postaráš - obstarat seno, připadně zrní nebo šrot+dodávat vodu, která v mrazech zamrzá. já to chtěla zkusit se vším všudy, protože mi navíc přišlo fér, když chci v životě jíst maso, absolvovat ten proces celý (tedy s připuštěním, odrozením mláďat, péčí o ně, zabitím atd.). absolvovala jsem ten proces dvakrát a přišlo mi pak zcela přirozené si maso ve svém životě odřeknout..jinak se mi ale to experimentování zalíbilo a myslím, že je dobré i u jiných věcí "absolvovat ty procesy se vším všudy". a taky se nám stalo hned u první asistence u ovčího porodu, že jedno mládě nepřežilo a druhé jen o vlásek, takové zážitky tě ale spíš posílí..alespoň já mám tu zkušenost, účastníš se koloběhu života a to je dobré. navíc jsem se naučila dojit, dělat sýr, jogurt, tvaroh, spřádat a jinak zpracovávat ovčí vlnu, kosit, sušit seno... myslím ale, že je taky důležité, aby ti ty ovce jako zvířata "seděli", musí ti být něčím blízké, jen pak budeš ochoten vzít na sebe všechno, co to obnáší. my bez větších problémů zvládáme ovce, naprosto jsme ale nebyli schopní snést se s kozami :lol:
už se mi to rozrostlo skoro na román, to už se ani nikomu nebude chtít číst :?
tak raději končím a přeju šťastnou ruku při rozhodování
andela
andela
člen korespondent
 
Příspěvky: 54
Registrován: stř 01. zář 2010 23:15:35

Re: Ovce a jejich chov

Příspěvekod marek » čtv 30. zář 2010 9:13:25

Ahoj , diky za reakci ...moc se tesim na vecer az bude chvilka to procist ;)
Ani netusis jak je to aktualni :D
marek
pokročilý
 
Příspěvky: 30
Registrován: sob 28. lis 2009 20:59:17
Bydliště: Melnicko

Re: Ovce a jejich chov

Příspěvekod andela » čtv 30. zář 2010 11:37:15

odpovídala jsem v tématu "traktor, sekačka na trávu nebo ovce", protože jsem nevěděla, že je tu nové vlákno vyhrazené jen pro ovce...takže ještě v rychlosti něco málo k plemenům ovcí..nevím, co si přesně představit pod "na jaře pořídit, na podzim odevzdat" - máš někoho, kdo by se ti přes zimu o ovce postaral, nebo myslíš před zimou zabít? když zabít, pak by si je někdo vzal leda na maso a to bys ty musel jít do těch mohutných masných plemen, jinak snad jen odvézt na jatka jen proto, že se ti nechce převzít za to zvíře zodpovědnost a chceš jen ten užitek, do toho bych nešla...
- čistě na spásání jsou prý nejlepší romanovky (menší, černá hlava, černé nohy).
- nám se moc líbili valašky - odolná, otužilá ovce, staré původní domácí plemeno, které neprošlo moderním šlechtěním, na jeho chov se berou dotace, protože patří do původního genofondu, hodí se ale jen do větších stád, proto jsme ho nakonec nepořídili. kolik kusů ty hodláš pořídit? (obecně se píše, že 1ha uživí 4-5 kusů ovcí s tím, že půlku spásáš, půlku sušíš, to mi ale přijde přehnané, protože my bez problémů uživíme 4 ovce zhruba na 0,5ha).
- my máme východofríské ovce, což je jediné plemeno šlechtěné na mléko, jsou choulostivější, takže se nehodí do velkochovů, naopak se jim líp daří v menším stádě, mají taky trochu jinou povahu než "klasická blbá ovce", jsou spíš takové "kozoovčí" :) - zvídavé, přátelské, lehce si zvykají na kontakt s lidmi.
- nebo pořídit nějaké křížence, kterých je spousta...
andela
andela
člen korespondent
 
Příspěvky: 54
Registrován: stř 01. zář 2010 23:15:35


Zpět na Chov zvířat

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron