Bršlice kozí noha (kozonoha) - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Bršlice kozí noha (kozonoha) - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 24. kvě 2010 21:04:24

Další surovina které máme přebytek.

Bršlicová omeleta
Mladé výhonky necháme zpěnit na másle. Vejce rozšleháme se solí a pepřem a přilijeme do pánve.
Quiche
Těsto (125g mouky, 60g másla, špetku soli a dostatečné množství vody)
1 svazek bršlice (google překladač překládá důvodu staršího)
2 vejce
300 ml mléka
Sůl a pepř
Strouhaný muškátový oříšek
100 gramů sýra, čedar je ideální, ale trochu parmazánu taky pomůže
Uděláme těsto (prosít mouku a sůl, rozdrobit máslo, přidat vodu k vypracování těsta). Rozválet těsto, dát do vymaštěné formy. Vejce smícháme s mlékem a trochou soli, pepřem a muškátovým oříškem. mícháme s listím bršlice a nalijeme na těsto ve formě. Nastrouháme sýr a posypeme, pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny až čtyřicet minut. Podáváme teplé nebo studené.

Polévka z bršlice
2 svazky bršlice
Dezertní lžička másla
Dezertní lžička mouky
1 menší cibule
1 plátek slaniny slaniny (nepovinné)
Sůl a pepř
500 ml kuřecího vývaru
250 ml smetany
Listy opláchneme. Spaříme ve vodě po dobu jedné minuty, pak vyndáme. Osmahneme cibuli na másle (s anglickou slaninou, pokud používáte) a přidáme mouku. Pomalu přidlijeme vývar, za stálého míchání, aby byla polévka hladká. Zamícháme listí a dusíme pět minut, pak propasírujeme. Přidáme smetanu a okořeníme. Podáváme s křupavými krutony.

Zdroj: downsizer.net
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Bršlice kozí noha

Příspěvekod sklenka » úte 25. kvě 2010 20:20:08

Bršlicový štrúdl

těsto: 2 hrnky hladké (celozrnné) mouky, do 1/2 hrnku nalít olej, cmrndnout octa (2 lžíce?), dolít horkou vodou, vlít na těsto, uhníst a nechat chvíli odpočinout.

náplň: bílý sýr (třeba Balsýr) nebo slaný domácí tvaroh nebo kombinace obojího + 1 vejce + česneku dle chuti + na kostičky nakrájená červená paprika

náplň rozestřít na vyválené těsto, pokrýt větším množstvím mladých lístků bršlice, zamotat (spíš překrýt z jedné a druhé strany a překlopit dnem vzhůru, tohle těsto není dobré v mnoha vrstvách) , péct v roztopené troubě na max. výkon
sklenka
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 222
Registrován: sob 02. led 2010 23:27:39
Bydliště: Voticko

Re: Bršlice kozí noha

Příspěvekod bobek » úte 25. kvě 2010 21:58:37

Ivana a sklenka:
ňákej recept na pečený prase nemáte ?
bobek
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 557
Registrován: pát 20. lis 2009 17:57:31
Bydliště: Praha, zahrada v Posázaví

Re: Bršlice kozí noha

Příspěvekod Ivana » úte 25. kvě 2010 22:23:57

Vezmi prase, hoď na něj tři hrsti bršlice a upeč ho.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Bršlice kozí noha

Příspěvekod Ivana » úte 25. kvě 2010 23:25:41

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Bršlice kozí noha

Příspěvekod bobek » stř 26. kvě 2010 6:18:02

Díky :D
bobek
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 557
Registrován: pát 20. lis 2009 17:57:31
Bydliště: Praha, zahrada v Posázaví

Re: Bršlice kozí noha - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 13. říj 2010 13:40:24

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Bršlice kozí noha - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 20. říj 2010 23:28:26

Tradiční řecký koláč Hortapita
Na těsto:
200 g másla
200 g zakysané smetany
350 g hladké mouky
špetka soli
1 vejce rozšlehané s 1 polévkovou lžící vody na potření těsta
Na náplň:
3 lžíce oleje
200 do 300 g mladých listů bršlice
100 g cibule, jemně nasekané
200 g sýru feta
1 vejce
1 lžíce sušeného oregana
sůl a hrubě mletý černý pepř
Příprava:
Napřed připravíme těsto. Rozpustíme máslo na mírném ohni, stáhneme plamen a přimícháme zakysanou smetanu, mouky a sůl. Uhněteme těsto, mělo by být velmi měkké a poddajné. Zabalíme do fólie a uložíme do ledničky na 30 minut.
Mezitím omyjeme bršlici a důkladně vysušíme. Dáme na pánev s nepřilnavým povrchem a na mírném ohni pohazujeme s listy, dokud nezavadnou. Rychle opláchneme pod studenou tekoucí vodou, aby se tepelná úprava přerušila. Vymačkáme vodu do sucha a pak nakrájíme uvařené listy nahrubo.
Na pánev přidáme olej, pak přidáme cibuli a necháme na mírném ohni asi 10 minut nebo dokud cibule nezačne měknout. Pánev dáme z ohně a přidáme další složky, důkladně promícháme.
Rozválíme těsto na velký obdélník asi 0,5 cm silný a ten rozpůlíme na dva téměř stejně velké obdélníky. Menší dáme do středně velkého pekáče, navršíme náplň a přikryjeme větším obdélníkem těsta. Okraje přitiskneme pevně dohromady, několikrát propíchneme povrch těsta vidličkou a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Dáme do trouby předehřáté na 200 ° C a pečeme 25-30 minut, dozlatova. Vyjmeme z trouby, necháme trochu odpočinout a nakrájíme na čtverce.
Přeloženo z Celtnet
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Bršlice kozí noha - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 02. lis 2010 0:15:21

Podle D. Henschela: Plané rostliny k jídlu
Salát z lodyh
Čerstvé lodyhy bršlice použijeme na salát. Starší lodyhy povaříme.
Pyré z lodyh
Uvařené lodyhy bršlice rozmačkáme. Podáváme nejlépe s novými brambory.
Jarní nápoj
Snítky bršlice s popencem zavěsíme ve svazečku na několik hodin do studené vody.
Jarní víno
Totéž s vínem.
Bršlice nakyselo
Listy bršlice dáme do 10% solného nálevu (100 g soli na 1l vody) a necháme 3 týdny kvasit při pokojové teplotě. (Moje poznámka: možná by to šlo nakládat i podle receptu na okurky.) Sbíráme pěnu, po 3 týdnech uložíme do chladna a na povrch nalijeme olej pro konzervaci. Před podáváním listy oplachujeme vodou, jsou hodně slané.
Bršlice v soli
Natrháme listy a lodyhy. Pěchujeme do sklenice a prosypáváme solí - 50 g na 1 kg.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Bršlice kozí noha - recepty

Příspěvekod Ivana » sob 15. led 2011 12:58:56

Palačinky s bršlicí, popencem a česnekem medvědím
Palačinky:
500 ml mléka
mořská sůl podle chuti
100 g hladké mouky
4 vejce, oddělit žloutek a bílek
50 g ovesných vloček
60 g másla
arašídový olej na smažení
Náplň:
750 g špenátu, hrubě nasekaného
2 hrsti listů bršlice, hrubě nasekané
20 g másla
1/2 hrsti popence (zádušník) , jemně nasekaného
několik listů česneku medvědího, jemně nasekaných
100 g zakysané smetany
300 g sýru Mozzarella
Nejprve připravíme palačinky. V misce rozšleháme mléko, sůl a mouku na těsto které pak necháme odpočinout 20 minut. Pak přimícháme do těsta žloutky a bílky ušleháme na tuhý sníh. Rozpustíme máslo na pánvi, přidáme ovesné vločky a osmahneme dozlatova. Vločky přidáme do těsta a opatrně vmícháme ušlehané bílky. Rozehřejeme pánev s trochou podzemnicového oleje, nalijeme naběračkou těsto a uděláme palačinku, asi 3 minuty po obou stranách. Hotové palačinky dáváme do trouby, aby zůstaly teplé.
Pro náplň si rozpustíme máslo na pánvi, přidáme špenát, bršlici, popenec a medvědí česnek. Osmahneme pár minut, dokud listy nezavadnou, pak vmícháme zakysanou smetanu. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
Nyní naskládáme palačinky do zapékací misku s vrstvou krémové náplně mezi každou z nich. Nahoru rozdrobíme sýr Mozzarella a v troubě předehřáté na 200 ° C pečeme asi 7 minut. Zapečené palačinky rozkrájíme na klínovité porce jako dort a podáváme.

Přeloženo z celtnet
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

cron