Jícama Pachyrhizus tuberosus

Druhy zeleniny a koření co se běžně nepěstují.

Hodnocení chuti, 5 je nejlepší

5
0
Žádná hlasování
4
0
Žádná hlasování
3
0
Žádná hlasování
2
0
Žádná hlasování
1
0
Žádná hlasování
Nedá se to jíst
0
Žádná hlasování
Můj organismus to nesnáší
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů : 0

Jícama Pachyrhizus tuberosus

Příspěvekod Ivana » čtv 04. lis 2010 8:14:40

jícama Pachyrhizus tuberosus, syn. P. erosus
Plodina pěstovaná v jižní Americe, pochází z And. Rozšířila se do střední Ameriky, je nazývána i mexickým bramborem. Popularitu získala i v Číně a jihovýchodní Asii, kde je součástí i oblíbených vietnamských jídel. Patří mezi rostliny bobovité, s oporou dorůstá výšek až 5 metrů. Jedlý kořen může dosáhnout délky až 2 metrů a váhy až 20 kilogramů. Má smetanově bílé vnitřní části, které jsou křupavé. Chuť je sladká a škrobovitá, někdy popisovaná jako připomínající jablka nebo zelené fazole. Jedlé jsou i plody. Obsahuje rotenon, který je účinným insekticidem.
Zdroj wikipedia
Pfaf uvádí malou odolnost ke mrazu (do zóny 10), takže s pěstováním u nás to nejspíš bude horší (ale ty výnosy vypadají impozantně). Možná by se dala vyzkoušet ve skleníku nebo foliovníku - je to určitě velmi slibný kandidát na protrhávání foliovníku.
Obrázky
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Zpět na Netradiční zelenina a koření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron