Zase se podělím o moje zkušenosti s ročním pěstováním Pupečníku asijského (Gotu Kola, Centella asiatica).
Rostlinu jsem získal koncem prázdnin 2009. V paměti jsem měl uloženo, že je to popínavá rostlina, rostoucí v nejnižším patře bažinatých oblastí. Pro zjednodušení péče o ní jsem jí proto zasadil do samozavlažovacího truhlíku. Pupečník začal báječně růst a rozrůstat se pěkně do šířky i hustoty habitu.
Byla radost jej sledovat a brzy jsem taky začal sklízet první lístky (ráno do čaje).Zřejmě díky permanentnímu zavlažování a změně vnějších poměrů (světlo + teplota) se v půli prosince 09 objevila na povrchu zeminy v květináči nepříjemná plíseň.
S pomocí přípravku Polyversum se mně tuto první pohromu podařilo docela rychle zažehnat. Později jsem někde vyčetl, že u pupečníku může poruchy růstu způsobit jak nedostatek, tak i přebytek vody.
Další pohroma však přišla s nástupem jara. Pupečník si vyhlédly mšice.
Použil jsem na jejich odstranění tabákový odvar a buď jsem uvařil moc silný "tabáček" nebo je pupečník na tabák obvzlášť citlivý. Prostě co nezdecimovaly mšice, to dokončil tabákový postřik.
Naštěstí se mi z celkem bujně rostoucího keře podařilo jednu zkomírající rostlinku zachránit. Přesadil jsem ji do samostatného květináče a opět začalo piplání s její záchranou. Původní mateřská rostlina časem úplně odešla.
Zachráněné rostlince chvíli trvalo než se vzpamatovala, ale nyní už se má docela k světu, začíná odnožovat a pomalu už se zase chystám na "sklizeň".
Pro mě je to poučení pro příště raději pěstovat více rostlin a různým způsobem.
Yaw