Mišpule - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Mišpule - recepty

Příspěvekod Ivana » sob 22. led 2011 17:41:41

Mišpulový likér
Lahodný likér, jeho chuť připomíná ovocný salát ozdobený datlemi.
600 g mišpulí
500 ml vodky
350 g cukru
Omyjte a osušte ovoce a naskládejte do velkých sklenic. Ohřejte vodku, jen tolik, aby se rozpustil cukr a pak nalijte směs na ovoce. Zatřeste každou sklenicí každý den po dobu jednoho týdne, poté se nechte v chladu a temnu po dobu 6 měsíců. Pak přeceďte nebo přefiltrujte a naplňte do lahví.

Přeloženo z abc.net, recept od Sally Wise
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Mišpule - recepty

Příspěvekod Ivana » sob 22. led 2011 17:57:10

Nakládané mišpule
3 libry mišpulí
3 šálky cukru
1 1/2 šálku vody
1 1/2 šálku jablečného octa
1 lžíce česneku, celé stroužky
1 lžíce nového koření
tyčka skořice
1) Smícháme cukr, vodu a ocet ve velkém kastrolu.
2) Zavážene koření do plátna a přidáme do kastrolu. Vaříme 10 minut.
3) Přidáme mišpule a vaříme doměkka.
4) Nalijeme do horkých vysterilizovaných sklenic a uzavřeme.

Přeloženo z absoluteaxarquia.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Mišpule - recepty

Příspěvekod Ivana » sob 22. led 2011 19:02:21

Pečená perlička na karamelu s mišpulovou omáčkou (Pintade rôtie au karamel du miel, omáčka à la crème de nefle)
Na 4 porce:

1 perlička (nebo kuře nebo kachňátko)
4 plátky slaniny, pokud použijete perličku
mořská sůl a čerstvě mletý pepř

1/4 c. jablečného octa
1 4 c. světlého medu
1 t. koření Quatre épices, nebo nahradit 1/4 t. bílého pepře, zázvoru, muškátováho oříšku a hřebíčku (vše mleté)
2 lžička másla
1/2 c. francouzského jablečného moštu cider (doux nebo brut)

odřezky a drůbky z perličky
1 velká mrkev
1 cibule
1 řapík celeru s listy
zelená část z 1 pórku
bouquet garni- kadeřavá petržel, bobkový list, tymián, saturejka
voda na zalití

1 c. francouzského jablečného moštu (cider)
1/2 - 2/3 c. crème fraîche
1 c. mišpulového pyré
sůl a čerstvě mletý pepř

Osolíme a opepříme slepičku perličky (nebo jinou drůbež). Používáme-li perličku, pokryjeme prsa slaninou a přivážeme. Pečeme slepici na grilu v troubě nebo nad hořícím dřevem. Nebo jen v troubě na 425 stupňů F (220 Celsia) po dobu 30 minut, potom snížíme teplotu na 350 F (175 Celsia) a pokračujeme v pečení dalších 30 minut až jednu hodinu až je hotová (v závislosti na velikosti). Během posledních 45 minut podléváme karamelovou polevou.

Karamelová poleva: zahustíme jablečný ocet s medem svařením. Rozmícháme v másle, aby se karamel zahustil, poté zředíme karamel jablečným moštem a za stálého míchání rozpustíme. Mírně vaříme několik minut, pak použijeme k podlévání slepice.

Omáčka: mezitím uvaříme nesolený vývar z odřezků, vnitřností a zeleniny, povaříme hodinu. Přecedíme, přidáme 1 šálek jablečného moštu a prudkým varem zahustíme na několik lžic. Zamícháme crème fraîche (kysanou smetanu) a mišpulové pyré. Přidáme koření.

Mišpulové pyré: mišpule je starobylý druh ovoce. Rozkrájíme mišpule na polovinu, dáme do kastrolu s trochou vody a vaříme na středním ohni, za stálého míchání, asi 15 minut až se mišpule rozpadají. Propasírujeme. Výsledná kaše je hustá a tmavá, s příchutí jablka a karamelu s nádechem kyselosti. Omáčka je ideálním doplňkem k mírné chuti perličky. Podáváme se stejným francouzským jablečným moštem použitým při vaření nebo s lehkým červeným vínem jako Mercurey. Jedná se o jídlo připomínající cestu zpět do středověku!

Nakrájíme zlatou karamelizovanou slepici každou porci přelijeme omáčkou. Podáváme s pyré ze zimní zeleniny (sladké brambory, brambory, petržel, vodnice).

1 pohár (c.) = 8 dutých uncí = 16 naběraček = 237 ml

Přeloženo z frenchgardening.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron