Zde je stránka o pcháči, anglicky psaná přehnaná přes google, takže se i zasmějete:
ANPC
Recept na pyré a popis sběru jsem přeložila lépe:
Sběr
Listy ze slunce jsou tužší a mají více ostnů, stinné listy jsou ke sběru lepší. Nejlepší pcháče k jídlu rostou v hlubokých hlinitých lučních půdách, částečně zastíněné. Je lépe sbírat listy před květem, ale není to nutné, jen je sběr rychlejší. Listy se v (dobrých tlustých, to je má zkušenost) rukavicích sdrhnou ze stonku a uloží do pytle.
Příprava pyré
Listí se opláchne a vhodí do vroucí vody. Listy se vaří asi pět minut. Pak se listy vyjmou cedníkem a zchladí ve studené vodě. Voda se dá použít na tři-čtyři dávky listů. Pak dáme do mixéru tolik listů, aby se neucpal a mixujeme asi 4 minuty. Pyré by mělo být hladké, krémové a tmavě smaragdově zelené. Pokud jsou v něm ještě vlákna, mixujte dál. Pyré se používá čerstvé nebo zmražené.
Polévka Sopa Gomacho
Rozšleháme v mixéru bodlákové pyré s majonézou, rajčaty sušenými na slunci, vínem, marmite (výtažek z čerstvých kvasnic), česnekem, tabaskem, worčestrem. Mixujeme 2-4 minuty. Polévku můžeme zahustit rozmačkanými bramborami nebo sušenou bramborovou kaší. Pak můžete přidat další věci, důležité je pouze používat tekuté přísady, aby se dobře smísily. Dá se přidat mléko, máslo, smetana, olivový olej, cibule, citronovou nebo limetovou šťávu, avokádo, ančovičky, další zeleninu, cokoliv chcete.
Přeloženo z anpc.ab.ca