od sklenka » stř 09. úno 2011 10:42:47
Dovolila bych si toto téma vytáhnout ze zapomnění, páč mě momentálně docela zajímá - mám zokrasňovací období. Jen bych navrhovala téma trochu předefinovat a z názvu vyhodit slovo okrasné - jednak myslím, že okrasnost je věcí osobního vkusu, a jednak bych řekla, že lidi tady se budou zajímat hlavně o tu půdopokryvnou funkci - to jest jak dobře je schopna daná rostlina vykrývat vytyčený prostor, aniž by dovnitř pustila rostliny, které tam pustit nechceme. Jestli jsou dostatečně okrasné, to ať si každý přebere sám.
Nevím, jestli by nestálo za to založit vlastní téma pro rostliny vhodné pro chodníčky (nízké, sešlapuvzdorné) a pro podsadbovky, které snesou přistínění a dokážou udržet výsadbu vyšších rostlin (ovocných keřů třeba) v relativně bezplevelném stavu aniž by danou rostlinu dusily - i když na to už je možná téma Rostliny pod stromy. No, co vy na to?
A teď ty rostliny:
na frekventovaném chodníčku u domu (ve spárách mezi placáky, plné slnce, extrémní sucho - cílem byl nízký zapojený porost, aby se to nemuselo sekat a moc plít) se mi osvědčily nejvíc různé mateřídoušky (v těch trochu plavu, ale nejlepší je taková úplně prťavá, připláclá na zem - úzkolistá?), mochna jarní, trávnička přímořská, hvězdnice alpská (květy se sešlapem polámou, ale listí drží stále zelené, hustý koberec), různé rozchodníky, nejvíc asi r. ostrý, kociánek dvoudomý, zvonek lžičníkolistý (květy sešlapem trpí, u nás neroste, jen na Slovensku), různé rozrazily (nejlepší je zakrslá forma rozrazilu klasnatého - ale to je zahradní kultivar), hvozdík kropenatý
podsadby pod nízké keře: nejlepší zkušenosti mám asi s jahodníkem (lesní, měsíční i zahradní jahody), ale to už jsem někde psala, zběhovcem plazivým (velmi okrasný), popenec mě nepřesvědčil - prvním rokem super, v dalších letech porost zřídne, pustí a zamotá do sebe plevel, který se pak špatně pleje.
Jako podsadba pod kytky mě teď nově nadchl polníček, jen se musí sníst, než vyletí do květu, jinak udusí všechno kolem.
Osluněné lemy záhonů: trávnička, hvozdíky (sivý, kropenatý), pažitka (nevydrží úplně bezplevelná), velké naděje teď vkládám do kakostu krvavého.
Moc bych ocenila, kdybyste i vy napsali své zkušenosti s půdopokryvkami, které se vám osvědčily (a pro jaký účel).