Dýně hokaido

To co se běžně pěstuje.

Re: Dýně hokaido

Příspěvekod Vipetka » čtv 17. bře 2011 9:17:34

Tady se to taky řeší:



Co s cuketami?
Miloš Vysloužil (7075) - xxx.xxx.85.27 (?), 6.7.2008 11:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nezoufejte. Dýňové pyré bouchalo, je to logické. V půdě žijí mikrobi - např. anaerobní clostridia, jejichž spory na vzduchu vydrží teplotu varu. Sterilujete-li varem zeleninu, která mohla přijít do kontaktu s půdou (což dýně i cuketa může), spory za nepřístupu vzduchu vyklíčí. Vegetující bakterie znehodnotí potravinu, produkují plyn a taky jed - patří k nim i známý "klobásový jed" botulin.
Řešení je několik. 1. Přídavek kyselin - v octovém nálevu se spory likvidují i za běžných sterilačních teplot.
2. Sterilovat v autoklávu, podomácku v papiňáku. Teplota 120 o obvykle stačí i na spory.
3. Vysterilizované konzervy varem přesterilizovat po 48 hodinách znovu. Vyklíčené bakterie již tak odolné teplu nejsou.
První případ asi nepoužijete - to je vlastně okurkový nálev. Ty další 2 jsou osvědčené. Hodí se pro bezpečnější konzervaci obsah nepatrně okyselit (třeba k. citronovou) tak aby to nevadilo chuti, případně přidat malé množství (menší než doporučované) kyseliny sorbové.

Celá diskuse je na:
http://www.zahrada.cz/forum/zpracovani- ... a_oblast=4
Vipetka
člen korespondent
 
Příspěvky: 59
Registrován: čtv 03. pro 2009 14:52:06

Re: Dýně hokaido

Příspěvekod Vipetka » čtv 17. bře 2011 9:20:39

Vipetka
člen korespondent
 
Příspěvky: 59
Registrován: čtv 03. pro 2009 14:52:06

Re: Dýně hokaido

Příspěvekod bobek » pát 02. bře 2012 23:28:44

Dovoluji si připomenout že nastala doba kdy je třeba hokkaida kontrolovat tak 2x týdně. Pokud ještě nějaká máte. Případná hniloba postupuje velmi rychle. Právě jsem vyhodil předposlední.
bobek
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 557
Registrován: pát 20. lis 2009 17:57:31
Bydliště: Praha, zahrada v Posázaví

Re: Dýně hokaido

Příspěvekod Hanča » sob 03. bře 2012 0:04:39

Taky mám jednu poslední, ale letos neměly sklony se kazit tak jako loni. Tak jsem opět nevyzkoušela zavařování, protože všechny vydržely čerstvé. Líbí se mi nápad Petry, jak tu psala před rokem, že je suší. Dělám to takhle i s ačokčami, když přerostou, do guláše jsou fajn.
Uživatelský avatar
Hanča
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 239
Registrován: sob 02. led 2010 19:37:25

Předchozí

Zpět na Tradiční zelenina

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron