Mám taky zkušenost se starými, léta neřezanými stromy - ne že bych měla něco zásadního proti řezání, ale spíš to nestíhám. Třeba Matčino máme tak velký strom, že se na něj nikomu s pilou nechce - i bez zásahů plodí perfektní jablka, většinou se po roce střídá silná úroda se slabší, občas nějaká větev uschne a ulomí se, vyroste jiná - jablka jsou velká, dobrá, zdravá, desítky let starý strom evidentně prosperuje. Jinak je na našem starém zanedbaném sadu vidět, že strašně záleží na odrůdě (staré máme všechny) - některým takový způsob pěstování zjevně svědčí nebo přinejmenším nevadí - bohužel jsou to odrůdy, které neumím s jistotou pojmenovat - kromě Matčina ještě malá červená podobná panenským a tzv. "koženky", pak dvě časně podzimní, jedna z nich je tuším James Grieve. V hruškách už se vůbec nevyznám, ale je to tak podobné.
Stromy, které byly už hodně proschlé a nechtěla jsem o ně přijít, jsem se dle příruček pokusila radikálněji zmladit - výsledek: přestaly plodit. Takže od té doby jsme s pilou opatrnější, odřezáváme spíš jen suché pahýly na topení, jinak to necháváme přírodě a osudu. Když to na jaře nějak tragicky nezmrzne, jablek máme pro naši potřebu dost, v plodnějších letech i na rozdávání (tuny), pěkná na uskladnění se vyberou vždycky, zbytek jde na sušení, do moštu, povidel a kořalky, monilie málo, o odpad se postarají spíš obaleči. Hrušek, švestek někdy jsou mraky a jindy jen trochu na jídlo - no ale sušené, zavařené i pálené většinou vydrží víc než rok, tak to moc nevadí.
Se stromky neřezanými od mimina zkušeností málo, jen pár švestek - výmladků - mají šarku, ale když je dobrý rok, plodí slušné množství pěkných švestek. Teď si pěstuju ze semínek broskvoně, tak uvidíme.
Suma sumárum: neřezání bych tak docela nezatracovala, ale myslím, že je to řešení spíš pro velké zahrady s větším množstvím velkých stromů, kdy tolik nevadí menší nebo střídavá plodnost a případně i kratší životnost stromu (nejsem si jistá, jestli je opravdu kratší) - pro mě je to přijatelná daň za to, že nemusím rok co rok šplhat v korunách a pak ještě dlouhé týdny likvidovat ořezané větve. Mít malý pozemek s několika stromy, řezala bych bych asi víc.