Krtek

Biozahrada a živočichové, kteří na ní patří.

Krtek

Příspěvekod dkaras » pát 01. dub 2011 1:32:14

Zdravím,

nevíte prosím někdo, zda je krtek zvíře náchylné ke smrti šokem?
Ptám se, protože mám následující zkušenost: na zahradě našeho mičurinského dědy jsem potkala brzy odpoledne kráčejícího krtka - štrádoval si to uprostřed posečeného trávníku v plné záři silného letního slunce někam doprostřed dědovy zahrady. Vzhledem k tomu, že děda je zapřísáhlý krtkovrah, rozhodla jsem se odchytit krtka do plastového kýble a přemístit jej na blízkou louku, kde bývá krtinců požehnaně.
Odchyt proběhl snadno - krtek do kbelíku nakráčel skoro sám, a abych ho v něm dlouho netrápila (snažil se samozřejmě vylézt), popojela jsem k louce autem (cca 5 minut jízdy). Tam jsem jej z kýble vyklopila a krtek se schoval pod trs.
Problém byl, že jsme ho pod tím trsem nalezli i 3 hodiny poté - mrtvého a s prvními brouky na těle.
Tak nevím - zabila jsem ho já transportem v kýbli a vozidle, anebo byl "odsouzen" již při našem setkání (např. přiotráven nějakým krtkojedem sousedů - zahrádkářů)? A je běžné, že krtek vyleze na povrch v parném letním dni a někam v tom horku takto běží???
Vyprávěla jsem to známým a ti pravili, že se jim přihodilo něco podobného se stejným koncem... Máte podobnou zkušenost? Díky... D.
:D.
Uživatelský avatar
dkaras
pokročilý
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 05. dub 2010 21:02:41
Bydliště: Brandýs nad Orlicí (Orlickoústecko)

Re: Krtek

Příspěvekod Ivana » pát 01. dub 2011 8:25:50

Nevíš proč vylezl, krtci se tak obvykle nechovají. Mohl mít nějakou nemoc nebo parazity anebo ho někdo opravdu otrávil. Mě takhle jednou chcípl netopýr, který vyletěl někdy v lednu a já ho dostala svěřeného do péče. Taky mě trápilo jestli jsem mu nějak neublížila a zoologové mi řekli něco podobného. Někteří ježci můžou dostat šok a chcípnou když je psi vyštěkávají, týká se to určitého procenta jedinců, přesné číslo jsem už zapoměla.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Krtek

Příspěvekod dkaras » stř 06. dub 2011 21:24:01

Díky za odpověď! Mně se ten jeho maratón prostředkem trávníku v pravé poledne zdál hned velmi divný. Sama se kloním k názoru, že byl nejspíše otráven - nejbližších 5 sousedů z každé strany dědovy zahrádky patří mezi zapálené zahrádkáře staré školy. :geek:
:D.
Uživatelský avatar
dkaras
pokročilý
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 05. dub 2010 21:02:41
Bydliště: Brandýs nad Orlicí (Orlickoústecko)


Zpět na Vítaní hosté

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron