Zdravím,
nevíte prosím někdo, zda je krtek zvíře náchylné ke smrti šokem?
Ptám se, protože mám následující zkušenost: na zahradě našeho mičurinského dědy jsem potkala brzy odpoledne kráčejícího krtka - štrádoval si to uprostřed posečeného trávníku v plné záři silného letního slunce někam doprostřed dědovy zahrady. Vzhledem k tomu, že děda je zapřísáhlý krtkovrah, rozhodla jsem se odchytit krtka do plastového kýble a přemístit jej na blízkou louku, kde bývá krtinců požehnaně.
Odchyt proběhl snadno - krtek do kbelíku nakráčel skoro sám, a abych ho v něm dlouho netrápila (snažil se samozřejmě vylézt), popojela jsem k louce autem (cca 5 minut jízdy). Tam jsem jej z kýble vyklopila a krtek se schoval pod trs.
Problém byl, že jsme ho pod tím trsem nalezli i 3 hodiny poté - mrtvého a s prvními brouky na těle.
Tak nevím - zabila jsem ho já transportem v kýbli a vozidle, anebo byl "odsouzen" již při našem setkání (např. přiotráven nějakým krtkojedem sousedů - zahrádkářů)? A je běžné, že krtek vyleze na povrch v parném letním dni a někam v tom horku takto běží???
Vyprávěla jsem to známým a ti pravili, že se jim přihodilo něco podobného se stejným koncem... Máte podobnou zkušenost? Díky... D.