Kočky a kočičince

Co se dá dělat na biozahradě s živočichy které nechceme? Týká se větších živočichů, na hmyz je téma breberky.

Re: Kočky a kočičince

Příspěvekod Petra » pon 09. kvě 2011 21:23:44

Když je vše řádně zamulčováno, tak kočka chodí k sousedům. Všude mám, ale hovínka od ježků, ty to dělaj sláma nesláma.

A toxoplazmoza u koček bývá pouze jednou a většinou v kotěcím věku, také jsem to řešila, když jsem čekala kluky.

Petra
Petra
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 206
Registrován: sob 28. lis 2009 21:25:04
Bydliště: Lysá n/L.

Re: Kočky a kočičince

Příspěvekod Alena » pon 09. kvě 2011 22:05:18

Když vyseju mrkev nebo cokoli jiného, mezi to volně rozházím kopr a zamulčuju, těžko mi to přes mulč vyklíčí. Mulčuju záhony, které jsou prázdné, nebo kde jsou už zakořeněné sazenice nebo vzrostlé výsevy (pokud tedy mám čím, tolik trávy zase nemám). Jakmile bych zamulčovala vzcházející výsev nebo čerstvě vysazenou sadbu, do rána je naprosto všechno sežrané slimáky. A kočičí h... ostatně běžně nacházím i v mulči, když na to přijde ;) Chodí kamkoli, nedělají rozdíly. Pouze jsem vypozorovala, že když je trávník čerstvě úplně nakrátko posečený, tolik je neláká. Jakmile tráva trochu povyroste, už je posázená kočičinci. Zřejmě je příjemně šimrá do zadku, jinak si to nedovedu vysvětlit :lol: Je to bezva lahůdka, když vyjdu na zahradu bez brýlí a na botě si to přinesu do baráku :mrgreen: Je to ale jen problém na malé městské zahrádce, kde všude kolem je spousta koček. Kdyby aspoň chytaly myši. Na chalupě občas někde něco najdu, ale tam se to prostě ztratí a ani tam kočky do záhonů nechodí. Mají asi dost jiných možností.
Alena
člen korespondent
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř 02. úno 2011 18:32:43

Re: Kočky a kočičince

Příspěvekod Ivana » úte 10. kvě 2011 22:35:16

Alena: Na trávníku nikdy nemůžeš šlápnout do kočičince - kočky to bez výhrad a bez výjimek zahrabou. To jsou pak kunince od kuny nebo ještě nějaké jiné zvířenince.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Kočky a kočičince

Příspěvekod yaw » stř 11. kvě 2011 6:42:56

Petra píše:... a toxoplazmoza u koček bývá pouze jednou ...Petra


... a ty jí chytíš taky jenom jednou :evil: ... ale máš potom důsledky po celý zbytek života :mrgreen:
(neteř po setkání s toxoplazmozou potratila, po přeléčení superantibiotiky mohlo následovat těhotenství až za 3 roky :?:

Yaw
yaw
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte 08. pro 2009 12:10:52
Bydliště: Mlada Boleslav

Re: Kočky a kočičince

Příspěvekod Alena » stř 11. kvě 2011 8:42:24

Ivana píše:Alena: Na trávníku nikdy nemůžeš šlápnout do kočičince - kočky to bez výhrad a bez výjimek zahrabou. To jsou pak kunince od kuny nebo ještě nějaké jiné zvířenince.

Ivano, vím, že jsi odborník, tak prosím za prominutí, že si dovolím nesouhlasit, ale šedivá je teorie, zelený strom života. Tady kuny nejsou. Navíc mají menší tentononc. Mívali jsme je doma v sousední opuštěné hospodě, na ten noční kravál a jejich ranní pozůstatky rozmístěné po zahradě si dobře pamatuju. Ježek taky zanechává menší. Tohle jsou originál kočičince, tuhé i tekuté, podle toho, v jaké jsou zrovna pachatelé kondici a co kde sežrali (sousedka je krmívala olejem z olejovek - to pak bylo :? ), a co se týče zahrabávání - ony učiní náznak hrabání, a tím je to pro ně vyřešeno. Ani v záhoně nebo v mulči to většinou nezahrabou úplně. Mnohokrát jsem je při tom pozorovala, i našeho nebožtíka číče. Sice nosím brýle na dálku, ale kočku od kuny nebo jiného zvířete na vzdálenost několika metrů opravdu poznám. Když při tom číču nachytám a jsem zrovna na zahradě, ne v okně, hned startuju hadici na kropení, ale je to samozřejmě houby platné. Trousí za sebou bobky v běhu :mrgreen:
Alena
člen korespondent
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř 02. úno 2011 18:32:43

Re: Kočky a kočičince

Příspěvekod Petra » stř 11. kvě 2011 19:19:32

Dost lidí co žije s kočkama, má u toxoplazmozy protilatky, nechala jsem si to také v těhotenství testovat. A nejčastěji se toxoplazmozou člověk nakazí od ptáků ze španě omytého ovoce (např. hrdličky) nebo z masa. Kočky jsou v tom téměř nevinně.

Jinak kočky naprosto úžasně zahrabávají, alespoň ty naše - doma i venku, když mají kde.
Petra
Petra
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 206
Registrován: sob 28. lis 2009 21:25:04
Bydliště: Lysá n/L.

Re: Kočky a kočičince

Příspěvekod Misazap » stř 11. kvě 2011 19:53:28

Tak se zahrabáváním nevím ... teď jsem v tom svým pařeništi našla kočičák, který teda moc zahrabaný nebyl. Ona kočka zahrabává, ale pokud se jí to nedaří (nebo to nejde) tak zahrabává jen symbolicky, tedy že hrabe packou okolo.
A taky jsem našla kočičinec na povaleném plastovém pletivu ... tak ten fakt zahrabat nešel.
Ale jiná zvířátka tu taky zanechávají pozdravy, jestli je to ježek či kuna nevím, ale alespoň to nedělají cíleně na jedno místo jako v případě těch koček a mého "pařeniště" to se jim fakt zalíbilo. Pořád zvažuju to vápno .. moc se mi nechce, protože jsem tam letos dala fůru kompostu a takhle zničím obrovské množství půdních živočichů :-(.
Je nějaká šance, že když už teď mám "zábranu" aby tam nelezly, tak že se ta půda třeba za rok vyčistí sama? Zasela bych tam pohanku, len, mák, svazenku ... až budou vykukovat z pařeniště, tak už to pletivo budu snad moci bezpečně sundat a až se "sklidí" a rostliny nechám na místě polehnout, tak to zase přikreju.

Zatracený kočky, chtěla jsem ho taky využít jako zimní sklad na přezimující zeleninu .. na to pro letošek taky radši zapomenu.
Misazap
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 154
Registrován: pát 02. dub 2010 13:30:19
Bydliště: Plzeň

Re: Kočky a kočičince

Příspěvekod sklenka » čtv 12. kvě 2011 9:30:52

Míšo, ať děláš, co děláš, ta kočka ti tam časem stejně zase pronikne, obzvlášť když byla zvyklá tam chodit, takhle by ses mohla na zahradničení rovnou vykašlat. Pokud máš obavy z toxoplazmy, myj si ruce a zeleninu a nech se otestovat, ať víš na čem jsi - pokud protilátky máš, znova už ji nedostaneš. Kamarád biolog-parazitolog kdysi dělal o toxoplazmě nějaký výzkum, tuším doktorskou práci, a jeho závěr byl, že opravdu nebezpečná je, pokud ji nastávající matka dostane těsně před otěhotněním nebo zhruba v prvních dvou třetinách těhotenství + může být nebezpečná člověku, který má vyblokovaný imunitní systém (třeba při léčbě rakoviny), jinak podle něj nic moc nedělá. Yawova neteř měla asi fakt velkou smůlu, protože ne vždycky to má takhle dramatické následky, i když ji člověk chytne v nepravou chvíli. Kámoška taky potratila kvůli toxoplazmě, rok poté bez jakékoli další léčby znovu otěhotněla, už má čtyři zdravé děti, sama také žádné problémy nemá.
sklenka
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 222
Registrován: sob 02. led 2010 23:27:39
Bydliště: Voticko

Re: Kočky a kočičince

Příspěvekod Ivana » čtv 12. kvě 2011 15:39:21

Na odpuzení koček bych zkusila nalít tam nějakou starou voňavku.
Co se týká dezinfekce tak si z parazitologie pamatuju, že některé potvory přežívají v půdě dlouho, ale musela bych vyhledat které. Možná zkus ohledně rady nějaké kočičí fórum.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Kočky a kočičince

Příspěvekod Misazap » pon 16. kvě 2011 8:00:38

Toxoplazmoza se testuje v těhotenství standardně, takže vím že ji nemám. Kočka tady má plno jiných možností, bohužel to pařeniště se jí asi líbí že bylo jednak trochu sušší (bylo zakrytý, ale ne dokonale) a taky chráněný ze všech stran. Teď mi očividně hrabala mezi nově vysetými saláty a bazalkami. Tak jsem tam zkusila poházet pichlavé větvičky. Ono jen jedna kočka by asi nenadělala tolik škody, ale nám se po pozemku běžně pohybuje tak 5 koček. Tedy jedna kočka a zbytek kocouři. Pořád nám značkují dveře, auto .. ble. Máme psy, ale zavíráme je, protože likvidujou zahradu a taky se bojím otrav. Navíc tady jsou psi na každé zahradě, tak to ty kočky už tolik neberou. Mají únikové trasy a v případě nouze zdrhnou.
Misazap
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 154
Registrován: pát 02. dub 2010 13:30:19
Bydliště: Plzeň

PředchozíDalší

Zpět na Nezvaní hosté - jak regulovat hryzce, plže...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník