Slimáci

Co se dá dělat na biozahradě s živočichy které nechceme? Týká se větších živočichů, na hmyz je téma breberky.

Re: Slimáci

Příspěvekod kol238 » pon 20. čer 2011 20:15:11

Dotaz k feramolu? Taky to občas sypu, u toho, co považuji za důležité: např. než odrostou hokaida. Ale i tak jsem určitě překročila dávkování. Na obalu je napsáno max. 4x. Neuvádí za jakou časovou jednotku. Co si o tom myslíte? Taky tam píšou, že neškodí střevlíkům, ale já našla několik mrtvých (3ks) v záhonu, kam jsem to sypala. Je to náhoda nebo není?
kol238
člen korespondent
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte 26. led 2010 20:34:00
Bydliště: Zbyslavice

Re: Slimáci

Příspěvekod Danka » pon 20. čer 2011 22:04:59

Ferramol používám, když selhává všechno ostatní (třeba když pár dní prší - voňavé bylinky nevoní, popel se smyje a slimáci žerou na co přijdou i v petkách. Ale střevlíky jsem nezahlídla, i když s vírou v neškodnost jakéhokoli prostředku na hubení ... na tom nejsem nejlíp. Za sebe bych hádala (možná blbě) aplikovat max. 4x po sobě, čili nasypat, nechat vyžrat, nasypat, nechat... a ještě 2x. Ještě jsem se ale nedostala k té 4.dávce, pak asi zbývá jen nesypat a nechat sežrat :cry: . Anebo ty klasické: mimo záhon krmit, od záhonu zahnat, na rostlinkách sbírat. Ach jo,
Danka
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 121
Registrován: sob 22. led 2011 23:50:54

Re: Slimáci

Příspěvekod Ivana » pon 27. čer 2011 16:25:30

Měla jsem možnost sledovat výsledky "přeřezávací metody" v praxi ve vlhkém období. Díky sklonům těchto tvorů ke kanibalismu jsou výsledky velmi slibné: První den: jeden přeříznutý slimejš. Druhý den pozdní odpoledne: dva další ho žerou. Druhý den později: dva až sedm dalších žere ty tři. Vypadá to skoro až na geometrickou řadu, a to vše bez sbírání. A protože mají co žrát, kytky nechají na pokoji.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Slimáci

Příspěvekod Kolmen » úte 28. čer 2011 13:39:13

Slimáky na díly mohu doporučit, ale to musí být člověk na záhonu denně. Pro případy dovolené bych rád vyzkoušel toto:
http://www.biocont.cz/PDF%20katalog/38.pdf
Máte někdo nějakou zkušenost? Nebo s jinými výrobky této firmy?
Kolmen
pokročilý
 
Příspěvky: 28
Registrován: úte 05. dub 2011 10:53:57

Re: Slimáci

Příspěvekod houba » pon 18. črc 2011 22:03:11

Já se tedy humánních metod nevzdávám, zatím to funguje :). Kromě neustálého sběru slimáků a ochrany některých rostlin (netkanou textilií, PETkami) se vyplatí zejména pestrá nabídka potravy. Tam, kde je silná slimáčí populace (v okolí křovinatých koutů apod.) je lepší mít kolem zeleninových záhonů záchytné bylinné lemy. Slimákům tím sice nabízím úkryt a potravu, ale v daných podmínkách to znamená, že jich leze do záhonu méně, než kdyby kolem něj žádný lem nebyl. Přes den jsou v lemech skoro všichni, což usnadňuje sbírání.
Další relativně dobrý filtr představuje pestrost uvnitř samotného záhonu. Pokud je tam právě něco tlejícícho, velká část slimáků požírá toto a nikoliv zdravé rostliny. Tím tlejícím materiálem mohou být spodní listy různých zelenin (které stejně jíst nebudeme), posklizňové zbytky, vytrhaný plevel. V pestré "džungli" se to "ztratí" - slimáci najdou dost jiné potravy. Snad proto mi nechali i ty fazole, přes které jsem nedal žádnou PETku...Momentálně sbírám slimáky jen proto, aby nekladli na záhonech vajíčka. Vzrostlé zdravé zeleniny si nevšímají.
Nicméně záleží na velikosti populace. Letos u nás není žádná kalamita. Jaro bylo převážně suché a vývoj slimáků to brzdilo.
Nevzdávejte to, jde to:-)
houba
člen korespondent
 
Příspěvky: 84
Registrován: ned 20. pro 2009 11:28:37
Bydliště: Český Krumlov

Re: Slimáci

Příspěvekod Ivana » úte 19. črc 2011 11:08:34

Houba: čemu říkáš záchytné bylinné lemy?

Tam kde je okolo záhonu nízký trávník tam to vypadá že lezou daleko míň. Ale ani tak se jich člověk nezbaví úplně. Máte někdo vyzkoušenou účinnou šířku? Já je prozatím nestíhám dělat širší než asi 50-60 cm.

Taky mám zkušenost, že jdou přednostně na tlející a vadnoucí, například právě zasazené sazenice, které nesázím s balem takže povadnou. Nejlepší způsob sázení je mít sazeničky po jedné v kelímku a vyklopit tam celý obsah, kořeny se neporuší, sazenička nevadne a je tak trochu mimo hlavní zájem (na hokkaida to bohužel nefunguje). Nemáte někdo vyzkoušeno dávání tlejících a vadnoucích hromádek přímo na každý záhon? Já se toho zatím bojím, protože mám strach že je to přiláká a když už tam budou sežerou i všechno v okolí.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Slimáci

Příspěvekod kol238 » úte 19. črc 2011 21:18:05

Já bych ani tak neměla strach, že sežerou i to všechno ostatní, ale vzhledem k tomu, že teď budou klást vajíčka, nechtěla bych si je tam lákat. Je ale fakt, že saláty ponechané záhubě různě v záhonech slimákům celkem stačí a ty větší ostatní věci mají relativní klid.
kol238
člen korespondent
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte 26. led 2010 20:34:00
Bydliště: Zbyslavice

Re: Slimáci

Příspěvekod houba » stř 20. črc 2011 21:57:39

Bylinné lemy tvořím v různé šířce podle okolností. Mám jeden záhon, při kterém zaujímají téměř stejnou plochu, jako vnitřní zeleninová část. Jinde jsou v poměru k intenzivně využívané ploše velmi malé. Pod pojmem lem si většinou představujeme vnější okraj, ale podobnou funkci mohou mít ostrůvky uvnitř záhonu (např. kolem nášlapných kamenů). Vegetace lemů je v mém případě kombinací kuchyňských bylinek, pěstovaných okrasných druhů a planých druhů, které přijdou samy. Meduňka, dobromysl, třezalka, divizna, pupalka, měsíčky, hvozdíky, okrasný koukol, kopretina řimbaba, nízké afrikány, lichořeřišnice, polníček, kerblík, pomněnky, petrklíče apod. Někde je to bohatší a jinde chudší. Lem má několik funkcí - kvetoucí rostliny lákají opylovače a spoustu dalších zajímavých tvorů; je to hezké na pohled; sklízením některých druhů lze získat jídlo, léčivo nebo mulčovací materiál pro zlepšení půdy uvnitř záhonu. Co se týče populace slimáků, lem jí soustřeďuje. Paradoxně to není problém, pokud uvažujeme záhon se "slimák-friendly" okolím. Lem pomůže tu populaci kontrolovat a regulovat na únosnou mez. Pokud ale máte záhon uprostřed krátce střiženého trávníku, je situace trochu jiná. Každopádně škody způsobené slimáky podstatně klesají tam, kde jsou na záhonech tlející rostlinné části (včetně tlejících spodních částí živých rostlin). Kdo má na záhonku jenom ty saláty, tomu je slimáci sežerou :mrgreen:

přeji hezký den
houba
člen korespondent
 
Příspěvky: 84
Registrován: ned 20. pro 2009 11:28:37
Bydliště: Český Krumlov

Re: Slimáci

Příspěvekod Ivana » čtv 21. črc 2011 14:46:56

My jsme koupili pozemek celý slimák-friendly a postupně se snažíme vytvořit ostrůvky slimák-free a svlačec-pýr-kopřiva-free (abychom zůstali u té pseudoanglické terminologie která se mi líbí), takže to rozhodně není tak že by se u nás ti chudáci nenažrali, navíc jsme samota, takže veškeré širé okolí je slimákodrom. Ty ostrůvky slimák-free jsou zryté záhonky s okraji, které se snažíme udržovat nakrátko aby se jim tam nelíbilo. Opravdu tam lezou míň (nedá se říct že nelezou vůbec) a zkušenosti naznačují, že čím větší takový ostrov je a čím kratší porost na oddělujícím pásu, tím je tato metoda účinější. Letos nám dokonce nechali několik hokkaid, ale dokud je odděloval pás s vysekanýma kopřivama široký jen asi metr a něco, tak to bylo horší. Když jsme vykosili širší pás tak se to zlepšilo. Po celé zahradě mám kupky kompostu nebo pseudokompostu (hromady posekané trávy, drnů co zbyly z rytí, menších větviček) na které jsem se vloni snažila pokaždé přihodit něco vadnoucího (nejvíc jim chutná bršlice) aby mi záhony nechali na pokoji.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Slimáci

Příspěvekod kol238 » čtv 04. srp 2011 20:25:24

kol238
člen korespondent
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte 26. led 2010 20:34:00
Bydliště: Zbyslavice

PředchozíDalší

Zpět na Nezvaní hosté - jak regulovat hryzce, plže...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník