Já se tedy humánních metod nevzdávám, zatím to funguje
. Kromě neustálého sběru slimáků a ochrany některých rostlin (netkanou textilií, PETkami) se vyplatí zejména pestrá nabídka potravy. Tam, kde je silná slimáčí populace (v okolí křovinatých koutů apod.) je lepší mít kolem zeleninových záhonů záchytné bylinné lemy. Slimákům tím sice nabízím úkryt a potravu, ale v daných podmínkách to znamená, že jich leze do záhonu méně, než kdyby kolem něj žádný lem nebyl. Přes den jsou v lemech skoro všichni, což usnadňuje sbírání.
Další relativně dobrý filtr představuje pestrost uvnitř samotného záhonu. Pokud je tam právě něco tlejícícho, velká část slimáků požírá toto a nikoliv zdravé rostliny. Tím tlejícím materiálem mohou být spodní listy různých zelenin (které stejně jíst nebudeme), posklizňové zbytky, vytrhaný plevel. V pestré "džungli" se to "ztratí" - slimáci najdou dost jiné potravy. Snad proto mi nechali i ty fazole, přes které jsem nedal žádnou PETku...Momentálně sbírám slimáky jen proto, aby nekladli na záhonech vajíčka. Vzrostlé zdravé zeleniny si nevšímají.
Nicméně záleží na velikosti populace. Letos u nás není žádná kalamita. Jaro bylo převážně suché a vývoj slimáků to brzdilo.
Nevzdávejte to, jde to:-)