Cukrová kukuřice

To co se běžně pěstuje.

Cukrová kukuřice

Příspěvekod Hanča » ned 29. srp 2010 21:41:33

Chtěla bych poprosit někoho zkušeného o radu. Kukuřici jsem letos pěstovala prvně, v polykultuře s cuketou a pnoucím fazolem a to se mi opravdu osvědčilo. Ale teď nevím, jak sklízet, jak vlastně poznám, kdy je kukuřice tak akorát, aby nepřezrála? A jak oddělit zrna od vřetena, je na to nějaký fígl? Utrhla jsem na zkoušku první palici, ale bylo to brzo,ty ostatní ještě nějaký čas nechám. Zrna se oddělovala opravdu ztuha, bylo to tím, že byla sklizená předčasně?
Uživatelský avatar
Hanča
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 239
Registrován: sob 02. led 2010 19:37:25

Re: Cukrová kukuřice

Příspěvekod Petra » sob 24. zář 2011 22:58:55

Mám opačný problém, mám cukrovou kukuřici od Ivany a nechala jsem palice úplně vyzrát až šustí seschlo a byla jsem překvapená, že palice vypadali úplně jinak než je znám. Zrna v nich jsou seschlá a jsou mezi nimi mezírky takže téměř sami vypadávají. Je to Ivano u Tvé kukuřice normální? Moje zkušenost vždy byla, že nešly pořádně vyloupnout.
Petra
Petra
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 206
Registrován: sob 28. lis 2009 21:25:04
Bydliště: Lysá n/L.

Re: Cukrová kukuřice

Příspěvekod Ivana » ned 25. zář 2011 22:15:38

Nám už kukuřice zraje a je vynikající.
Hanča:
Jak poznat zralost - no děláme to odhadem a pokusem, napřed vyzkoušíme největší palici. Vloni jsme sklízeli docela pozdě. Tak moc zkušeností taky nemám, doporučovala bych vyzkoušet, možná jako vodítko kromě chuti použít sesychání nebo žloutnutí obalů.
Petra:
Zrna se oddělují co si pamatuju opravdu docela špatně a musí se to dělat silou. Občas se namane nějaká s malými zrny, spíše do běla než do žluta. Mohly by být neopylené, kukuřice to má co si pamatuju složitější, musí jich být víc. Ale jistě to nevím. Dám sem i nějaké fotky.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Cukrová kukuřice

Příspěvekod jiho » čtv 29. zář 2011 18:54:21

Pro Hanču:
Dozrávajícím palicím kukuřice začnou žloutnout a zasychat listeny a zrna jsou žlutá, nalitá a poměrně tuhá. Pokud je suché počasí a nehrozí mráz, mohou se nechat na rostlinách déle (pro výsev - obsahují pak více škrobu), ale pozor na deštivé dny, potom rády plesniví. Takže podle vývoje počasí odhaduji, že budu sklízet všechno tento víkend, dokud je krásně.
Sušit nejlépe zavěšené klasy se shrnutými listeny v dobře větraném a suchém prostoru, raději i trochu v teple, alespoň z počátku, protože cukrová kukuřice obsahuje víc vody.
Na jídlo se sklízí před dosažením plné zralosti (ve stadiu voskové zralosti (plody jsou žluté, ale jdou snadno rozmáčknout mezi prsty). "Protože obsah cukru se po odlomení palice rychle snižuje, je nutná co nejrychlejší konzumace nebo uskladnění. Při teplotě 20 °C ztratí zrna kukuřice během 24 hodin zhruba polovinu obsahu cukru. Po uplynutí dalších dvou až tří dní se cukr takřka ztratí. Snižování kvality lze částečně omezit chlazením a zejména mražením. Teplota pro uskladnění palic má být 0 - 1 °C." (http://vseozahrade.blog.cz/0705/kukurice-na-zahradce)

Pro Petru:
U cukrové kukuřice se zralá zrna opravdu po vyschnutí palice ještě dost scvrknou, protože obsahují mnohem méně škrobu, než klasická kukuřice. To je v pořádku.

Pro Ivanu:
Neopylená zrna se prakticky nevyvinou, kdežto bílá jsou spíš nedozrálá.
jiho
webadmin
 
Příspěvky: 178
Registrován: pát 06. lis 2009 20:45:35


Zpět na Tradiční zelenina

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron