od Danka » úte 25. říj 2011 20:59:03
Zelí nakládáme už jen do desetilitrového zeláku a v pohodě vydrží do března (pokud nezmizí). Řekla bych, že čím větší nádoba, tím lepší: kvasinky nejsou tolik vystaveny teplotním výkyvům, takže vyhrávají ty správné, pilné, chutné... Neúspěch se zelím zatím nemám, ale s novým zakládáním kvásku nebo s kvašením zeleniny to někdy neklapne. Myslím, že se holt nestihne uchytit správná kvasinka a konkurující odolnější potvůrky zabrání rozjetí kvašení. Pro ušlechtilé kmeny je dobré zatopit, případně použít zákvas ze zeleniny, rychlokvašek nebo vařící vodou spařeného zelí. Ve čtyřlitrové láhvi se dá zelenina zachránit, co bych dělala se zelím, nevím.
Nakládáte zeleninu? Jakou? Dělám mrkev, petržel, vodnici, kedlubny, cibuli v poměru co dům dá, vše nakrájeno na kousky, aby se to dalo vzít do ruky.
Zdravím, Dana