Fazol šarlatový - máslový

To co se běžně pěstuje.

Hodnocení chuti plodů, 5 je nejlepší

5
3
100%
4
0
Žádná hlasování
3
0
Žádná hlasování
2
0
Žádná hlasování
1
0
Žádná hlasování
Nedá se to jíst
0
Žádná hlasování
Můj organismus tento druh nesnáší
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů : 3

Fazol šarlatový - máslový

Příspěvekod jiho » sob 12. lis 2011 10:55:06

Letos jsem se po dlouhé době vrátil k pěstování velkých barevných popínavých fazolí Phaseolus coccineus L. (Syn. Ph. multiflorus). Povedlo se mi sehnat snad všechny barvy, které jsem si z dětství pamatoval od babičky. Bílé, černé, fialově kropenaté, hnědé a hnědě kropenaté. Popínavé, s barvou květů červená, čevená a bílá i čistě bílá. I v letošním roce s poměrně nezvykle dlouhou vegetační dobou se bohužel projevilo to, že jsou to tropické rostliny, které začínají plodit poměrně pozdě a jejich vegetaci ukončí první mrazíky. Takže u nás zdaleka nevyužijí potenciál, který mají, i když letos byla úroda celkem slušná. Nejspíš to bude chtít vyselektovat trochu ranější jedince, protože v tomto se semena získaná z různých zdrojů dost lišila.

(fotky přidám)

Jaké máte zkušenosti vy a jak vám tyto fazole chutnají?
jiho
webadmin
 
Příspěvky: 178
Registrován: pát 06. lis 2009 20:45:35

Re: Fazol šarlatový - máslový

Příspěvekod Hanča » sob 12. lis 2011 17:55:14

Tak to mě bude moc zajímat, jaké barvy fazolí vyrostou příští rok. V naší rodině se od nepaměti pěstovaly ty fialově strakaté, s červenými květy. Mám je vždycky na balkoně, na uzavřeném dvorku, no a někdy na zahradě. A pak se nám ty zahradní nějak pokřížily s fazolemi někde od sousedů a najednou vyrostly hnědě strakaté a s čevenobílými květy. Tak pokud jste je vyseli někde pohromadě, jsem zvědavá, jestli se uchovají všechny barvy.

Co se týče pěstování, dozrávají tím dříve a tím lépe, čím mají chudší zem. Ty, co mám na kompostě společně s cukrovou kukuřicí a hokkaidy, plodí později. Což mi až tak nevadí, stejně je sklízím hlavně zelené, semena vlastně jen na setí. Semena se samozřejmě jíst dají, ale zelené fazolky máme mnohem radši.
Uživatelský avatar
Hanča
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 239
Registrován: sob 02. led 2010 19:37:25

Re: Fazol šarlatový - máslový

Příspěvekod pierro » ned 13. lis 2011 22:37:19

Pěstuju v 600m.n.m. a jdou skvěle. Na květ nasazují taky dost pozdě, ale jelikož v druhém plánu mi do půdy cpou dusík, je pro mě snadnější, oželet menší plodnost. Zjistil jsem, že mnohem víc plodí tam, kde vítr třese s květními stopkami.
S úctou Martin.
Uživatelský avatar
pierro
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 355
Registrován: pát 20. lis 2009 17:42:36
Bydliště: Náchodsko, Nový Hrádek


Zpět na Tradiční zelenina

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron