Začínám

Naše zahrady, pozvánky na akce, burza přebytků, prostor pro všechny, kteří hledají spřízněné duše.

Re: Začínám

Příspěvekod Markéta Hamanová » ned 25. bře 2012 20:52:57

Děkuji vám za podporu, vidím, že v tom nejsem sama :) My máme naštěstí jen ty jedny sousedy a jsou velmi hodní a milí lidé. Mají děti v našem věku a ti už také mají malé caparty - tak se snad dohodneme. Přesvědčit rodinu se mi jen tak nepodaří. Manžel je zvláštní povaha - když se spolu bavíme, tak se přesvědčit dá, ale pak to začne konzultovat s "odborníky" kamarády a už tomu zase nevěří. Tak uvidíme, co čas přinese. S díkem M.H.
Markéta Hamanová
začátečník
 
Příspěvky: 18
Registrován: stř 18. kvě 2011 11:59:41

Re: Začínám

Příspěvekod Alena » úte 27. bře 2012 11:00:51

Já mám s mulčem veselou historku. Když jsem před víc jak dvaceti lety, nadšená a nabuzená knihou Biogarten od Marie-Louise Kräuter (potom vyšla po letech jako Biozahrada u nás od nějaké české autorky, která ji ale vydávala za svoje dílo, ačkoli tam byly hanebně opsané celé pasáže se vším všudy, a ani ji asi ta nestyda neuvedla v použité literatuře), která se mi dostala do rukou v Německu, začala taky zuřivě biozahradničit, přijel se tehdy podívat švagr (zemědělský ing.) a hrozně se divil, proč mám všechny záhony zastlané tou travou. Tak jsem vysvětlovala, jak to chrání půdu před výparem vody, brání v růstu plevelu, obohacuje o humus a tak, on přikyvoval, no a pak jsem byla u něj na zahradě a on tam měl ten mulč taky - ale pouze na cestičkách. Na záhony si prej ten bordel přece tahat nebude :mrgreen:
Alena
člen korespondent
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř 02. úno 2011 18:32:43

Re: Začínám

Příspěvekod Ivana » úte 27. bře 2012 11:04:57

No ono je to s tím mulčem poněkud dvojsečné. Já už na našem slimákodromu nemulčuju, těm potvorám to totiž náramně svědčí a všechno v mulči je sežraný, co víc, předem předurčené k sežrání. Mulč se dá dát u nás leda někam kde už jsou rostliny nesežratelné, například velké a hodně dřevnaté šalvěje.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Začínám

Příspěvekod Alena » úte 27. bře 2012 11:19:38

Jojo, tu zkušenost jsem udělala též. Jenže tenkrát na začátku 90. let ještě invaze zrzavých slimáků nenastala. Ale oni sežerou všechno i tam, kde mulč není. Přelezou i betonový dvorek a sežerou mi výsevy zeleniny, které mám umístěné na stole v bláhové představě, že tam to bude před nimi chráněné. Běžně lezou po střeše ve výšce nějakých 4 metrů a po oknech na schodišti v 1. patře (to už tedy ne slimáci, ale nějaké páskovky a spol., které jsou neméně žravé)
Alena
člen korespondent
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř 02. úno 2011 18:32:43

Re: Začínám

Příspěvekod Aesculap » pát 05. říj 2012 7:19:55

Zdravím na fóru jako nový člen, doufám, že mé poznatky někomu k něčemu budou a na oplátku si odnesu v hlavě pro mne nové věci.. No a co slimáků se týče, zima 2011/2012 byla holomrazovitá, slimáci vymrzli. Letos jsem na pozemku neobjevil ani jednoho "portugalce", zůstali jen ti původní středoevropané... ;)
Here and now... I am...
Aesculap
nový člen
 
Příspěvky: 1
Registrován: stř 03. říj 2012 12:31:25
Bydliště: Ostrov (K.Vary) / Okounov

Re: Začínám

Příspěvekod Felix » stř 30. říj 2013 16:50:15

Ahoj ,

příští rok budu s přítelkyní zakládat novou zahradu ( pozemek máme cca 2500m2 ) a tak hledáme zajímavé informace a rady .
Už jsme to tu prolezli a je tu spoustu zajímavostí .

Co právě řešíme ?

Jelikoš je náš pozemek takové údolíčko ( snad ideální sluneční past ) tak řešíme kam umístit záhonky a jestli je udělat vyvýšené nebo klasické . ( zatím je všude jen trávník )

Další čím si nejsme jisti je jaké vhodné keře použít jako přirozený plot .

Také by mne zajímalo jak a čím se určuje kvalita půdy , abych věděl jaké látky půdě chybí . ( Jestli se to dá určit i doma bez specialního vybavení )


Máme načtenu odbornou literaturu ,ale přeci jen praxe je praxe . Chceme se pokusit o potravinovou soběstačnost v co největším možném měřítku ovšem při zachování rozumného životního stylu ( nechcem býti otroci zahrady ) . O bio a eko a dalších více méně komerčních názvech nic nevím . Ale vím že naši rodiče farmaří už léta a nikdy nepoužívali nejaké chemické svinstva ( snad jen postřik na jabloně ,ale i od toho se už před lety upustilo ) Tudíž nevidím rozdíl mezi zahradou a biozahradou :)

Zatím máme pořešenu energetickou soběstačnost ( Fotovoltaika + fototermika + vlastní studna ) a jsem moc rád že jsem do toho investoval nemalé finanční prostředky ( teď už i přítelkyně je největším propagátorem energetické soběstačnosti :) ) . Ono bez složenek od čezu ,vodáren ,plynáren se žije podstatně lépe ;) . Ještě nejsme na 100% , na zimu je nutné kupovat dřevo ,ale i to se snad za pár let změní .

;)
Felix
nový člen
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte 29. říj 2013 14:48:07

Re: Začínám

Příspěvekod bobek » stř 30. říj 2013 17:51:07

Vítám tě na fóru, třeba nám to tu pomůžeš trochu oživit :-)
Bylo by fajn, kdyby jsi své dotazy rozstrkal do příslušných vláken a taky je upřesnil. Třeba hned u toho pozemku by bylo dobré uvést alespoň jeho orientaci, nadmořskou výšku, ... Protože z toho co uvádíš nelze říct jestli to bude sluneční past nebo mrazová kotlina. Každopádně vyvýšeným záhonem nic nepokazíš. Energie tu moc neřešíme, na to jsou lepší fóra ale jinak samozřejmě není problém založit nové vlákno, pokud ti tu něco chybí. Tak se se ptej, co budeme vědět ti odpovíme nebo odkážeme jinam.
bobek
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 557
Registrován: pát 20. lis 2009 17:57:31
Bydliště: Praha, zahrada v Posázaví

Re: Začínám

Příspěvekod Ivana » pát 01. lis 2013 13:56:57

Co se týká půdy zkus se zeptat mého kamaráda pedologa, poradí ti. Když tak se odvolej na mě.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Předchozí

Zpět na Klub biozahrada

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron