Metody sběru a čištění semen

O úskalích pěstování vlastních semen.

Metody sběru a čištění semen

Příspěvekod Ivana » čtv 29. bře 2012 11:02:39

Dneska jsem našla video, následně budu přidávat svoje zkušenosti.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Metody sběru a čištění semen

Příspěvekod Ivana » čtv 29. bře 2012 11:44:44

Prosévání na sítech
Sama nejčastěji používám metodu sít s různě velkými oky a následného jemného vyfoukání zbylých nečistot. Nejlíp se na to hodí nerezové misky.
Vytloukání
Na některé druhy se hodí metoda "vytloukání". Plody dám do pevného papírového pytlíku, vršek několikrát přeložím, vytlačím vzduch a tluču s tím o pevný podklad. Semena se vydrolí a už se dají prosít. Ovšem i nejpevnější papírový pytlík dříve nebo později povolí a je umění to poznat těsně před tím. Dá se na to použít i obal od kilového kafe z nějaké fólie podobné hliníkové, ten je pevnější.
Vyplavení
Dužnatá semena a i některá jiná se dají vyplavit ve vodě. Oddělení od dužiny napomůže několikeré promnutí na sítu pod tekoucí vodou. Vyplavení dobře funguje i na těžká semena která klesají ke dnu.
Nakvašení
Rajčata a podobná dužnatá semena potřebují jeden až dva dny nechat prokvasit v misce s vodou. Pozor ale aby semena nezačala klíčit, divoká rajčata to umí už po dvou dnech.
Vyklepávání na plechu
Některá semena se dají přesíváním čistit poměrně špatně, občas používám vyklepávání na pečícím plechu. Směs nasypu na po celé délce kratší strany, plech nakloním a poklepávám na něj. Semena která jsou těžší se snadněji kutálejí dolů než nečistoty. Pak je většinou nutno dočistit na sítu.
Pravidlo číslo deset
Pravidlo číslo deset zní: Vždycky se můžeš rozhodnout že se na to vykašleš. Některá semena prostě nečistím a vysévám i s nečistotami. Dělám to občas když je jich hodně málo.

Pokd někdo znáte ještě nějaký jiný trik, ráda se ho naučím.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Metody sběru a čištění semen

Příspěvekod Alena » čtv 29. bře 2012 17:39:48

K tomu nakvašování - já tedy raději semena rajčat, mochyní atd. po vyjmutí z plodu taky rovnou promyju na plastovém kuchyňském sítku pod tekoucí vodou,"protíráním" se zbaví dužiny, a pak už je nechám rovnou usušit. Vzhledem k tomu, že semínka rajčat jsou kolikrát schopná vyklíčit už v rajčeti, mi jejich další máčení a prokvašování přijde poněkud nejisté. A navíc patlat se s nakvašenou dužinou je už trochu fujtajbl. Nevím, proč se všude doporučuje prokvašování, když takhle to jde docela dobře.
Alena
člen korespondent
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř 02. úno 2011 18:32:43

Re: Metody sběru a čištění semen

Příspěvekod Ivana » čtv 29. bře 2012 18:12:31

Ohledně rajčat - přijde mi že pokud to nechám do druhého dne je míň práce s uvolňováním té dužiny. První den to jde taky, ale ztuha. Problém hrabat se v něčem zkvašeném mi problém nedělá, koneckonců kdyby tohle člověk vzal do důsledku tak by nepil ani víno.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Metody sběru a čištění semen

Příspěvekod Alena » čtv 29. bře 2012 19:55:38

No mně to přijde bez problémů, navíc při mém sklonu k bordelářství a zapomnětlivosti při okamžitém vyprání semen a jejich uložení k usušení nehrozí, že na to zapomenu. U usušených semen je to fuk. A víno piju už stočené ;) Možná se výhoda nakvašení projeví, když člověk chystá větší množství semen. U jednoho plodu je úspora času asi nevýznamná.
Alena
člen korespondent
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř 02. úno 2011 18:32:43

Re: Metody sběru a čištění semen

Příspěvekod houba » ned 01. dub 2012 20:51:16

Co se týče semen - používám pravidlo číslo deset ;). Je to časově úsporné :). Samozřejmě co jsem schopen oddělit bez jakékoliv "technologie", to oddělím. Takže jsem házel do řádků se špenátem jen trochu seschlé listové drti...Rajčata jsem nechával kvasit, ale možná už nebudu, dík Aleno.

Přeji hezký den
houba
člen korespondent
 
Příspěvky: 84
Registrován: ned 20. pro 2009 11:28:37
Bydliště: Český Krumlov

Re: Metody sběru a čištění semen

Příspěvekod Alena » ned 01. dub 2012 23:20:06

Tak to pravidlo č. 10 jsem použila letos u mochyně peruánské. Poté, co jsem zjistila, že několik let stará semínka z originálního pytlíku už opravdu nejsou klíčivá a v zahradnictví, kde jsem je vždycky kupovala, letos všechny "neobvyklejší " druhy zrušili a mají k mání už jenom petržel, mrkev a okurky, jsem prostě zapátrala ve skleníku po zbylých plodech z loňska, úspěšně jsem nalezla jeden shnilý a plesnivý, a protože se mi nechtělo se v tom svinčíku patlat, tak jsem ho prostě tak, jak byl, šoupla do misky se substrátem. Vystřelil z něj trs vyklíčených rostlinek, z nich jsem prostě několik vybrala na přepikýrování a bylo. Styl žavesr :lol: . A ostatní semena taky nečistím. Včelník moldavský, kerblík a pod. prostě vytrhám, svážu, pověsím někam do průvanu, aby to uschlo, a na jaře to vytřepu nebo sdrhnu nad místem, kde by to mohlo růst. Jenom u lichořeřišnice poctivě vybírám semínka spadaná na zem pod rostlinou a snažím se je nezapomenout (což je problém :roll: ) v kelímku, neboť ráda plesnivějí, když je včas nenechám někde v tenčí vrstvě a v suchu uschnout.
Alena
člen korespondent
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř 02. úno 2011 18:32:43

Re: Metody sběru a čištění semen

Příspěvekod Lucie.86 » úte 04. zář 2012 13:19:12

Dobrý den, jak jinak se dají posbírat semínka lichořeřišnice než sbíráním opadaných? Mám ji na balkoně v truhlíku a její květy a listy sahají až za hranici balkonu, bydlím v patře, takže se mi pod balkon lézt nechce.
Kdy vysemeňují, abych popř byla připravena ji postavit mimo zábradlí? Nebo není jiný způsob?
Díky. L.
Lucie.86
nový člen
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte 04. zář 2012 12:52:58

Re: Metody sběru a čištění semen

Příspěvekod Misazap » stř 18. úno 2015 14:34:17

Já jsem našla z loňska pár červených divokých rajčátek, která se kupodivu udržela v původním stavu (zkusila jsem i ochutnat a to už moc ono nebylo ..) tak jsem je vymačkala do kelímku, upozornila manžela, že mám u dřezu misku se semínky .. no a stejně mi je vylil. Chytla jsem to těsně po, tak jsem naštěstí pár semen našla přilepených na dřezu :-/
Příště to asi taky radši rovnou vyčistím.
Misazap
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 154
Registrován: pát 02. dub 2010 13:30:19
Bydliště: Plzeň

Re: Metody sběru a čištění semen

Příspěvekod Hanča » čtv 19. úno 2015 18:43:31

Divoká rajčátka, ta nejzralejší a nejokousanější od slimáků, prostě vymačkám na papírový ubrousek, rozetřu do šířky, nechám usušit, sroluju a uschovám. Zjara rozbalím, položím i s tím papírem na povrch substrátu a zlehka zasypu. Ještě se mi nestalo, že by nevzešla nebo že by něco zplesnivělo.
Uživatelský avatar
Hanča
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 239
Registrován: sob 02. led 2010 19:37:25

Další

Zpět na Semenaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron