Mouka z jedlých kaštanů

Technologické metody, postupy a přístroje na zpracování úrody. Loupání, louskání, mlácení, česání, sklízení...

Mouka z jedlých kaštanů

Příspěvekod korda2004 » úte 09. říj 2012 20:05:50

Zdravím všechny,
neumí někdo nebo neví někdo jak se dělá mouka z kaštanů? Zajímá mě postup do okamžiku mletí, nevím jestli se kaštan peče, vaří, loupe syrový a pak suší. Je to věc, kterou bych rád vyzkoušel a nerad bych vymýšlel něco co jistě již někdo umí a rád bych se vyhnul slepým uličkám.
Děkuji
Zdraví KorDa
korda2004
nový člen
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob 06. říj 2012 10:18:18
Bydliště: Čáslav

Re: Mouka z jedlých kaštanů

Příspěvekod bobek » úte 09. říj 2012 21:31:31

To co mi zatím plodí kaštanovníky stačíme sežrat opečené na tálu jako chuťovku. Takže další zpracování jsem zatím neřešil. Ale hádám že mouka se získá tak, že se kaštany usuší a pak umelou.
bobek
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 557
Registrován: pát 20. lis 2009 17:57:31
Bydliště: Praha, zahrada v Posázaví

Re: Mouka z jedlých kaštanů

Příspěvekod korda2004 » stř 10. říj 2012 5:50:35

Já jsem prohledával internet a všechny informace jsou takové obecné, prostě asi jako všichni mají povědomost jak se dělá pivo, ale nic konkrétního a píše se tam i o pražení pro zvýraznění chuti. Nalezl jsem dva postupy, jednak rozloupat, pokrájet, usušit, namlít a opražit nebo opražit, oloupat usušit a pomlít. Nedokážu si ale moct představit, ani loupání té vnitřní kožovité slupky ve velkých dávkách zastudena. Takže pokud s tím někdo máte zkušenosti nebo víte, napište prosím.
Děkuji.
Zdraví KorDa
korda2004
nový člen
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob 06. říj 2012 10:18:18
Bydliště: Čáslav

Re: Mouka z jedlých kaštanů

Příspěvekod Ivana » stř 10. říj 2012 11:06:31

Mouku jsem nedělala, ale kaštany se lépe loupou opražené. A hodně mi chutnají, tak mi to na mouku přijde docela škoda, taky jsem jich nikdy neměla tolik.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Mouka z jedlých kaštanů

Příspěvekod kol238 » pát 12. říj 2012 19:32:54

Kdysi jsem zaslechla diskuzi o uchovávání kaštanů. Tenkrát se mně to netýkalo, takže jsem tomu moc nevěnovala pozornost. Mám pocit, že se dotyční bavili o mouce a problémem bylo, aby nezplesnivěla, tudíž skladování. A někdo tenkrát navrhoval nějaké řešení (takže je :-)), ale bohužel už si nemůžu vybavit, co to přesně bylo. Mám pocit, že buďto to pečení, nebo ještě nějaká finta se zmražením. Škoda, že si to nepamatuji, každopádně asi zkus pohledat informace i o tomto.
kol238
člen korespondent
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte 26. led 2010 20:34:00
Bydliště: Zbyslavice


Zpět na Technologie zpracování úrody

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků