od robos » čtv 29. bře 2012 15:32:15
Pekné video.
Pestoval som ho minulý rok a možno aj tento ak vyrastie.
Prezimovanie je problematické, pri suchom vzduchu hľuzy zaschýňajú, pri nadmernej vlhkosti hnijú.
Mal som dve odrody, jedna mala fialovú šupku a bielu dužinu a druhá mala asi žltú šupku a bielu dužinu, ale mi neprezimovala (zakúpená v Starkl), pretože všetky korene vyschly....
Ak niekto má iné formy ako tú s bielou dužinou a fialovou šupkou, rád vymením.
Ešte pár viet k pestovaniu:
Darí sa mu lepšie vo vyšších nadmorských výškach, tropické leto mu škodí, zastavuje sa rast, listy sa spália,
úroda pomerne malá. Hľuzy sú krehké a pri vyberní z pôdy sa ľahko lámu, sú však dosť trvanlivé. Množenie je jednoduché, čo očko to nová rastlina. Po rozrezaní hľuzy je potrebné zasušiť rany a až potom vysádzať. Pestujem ich predpestované, avšak uvádza sa možnosť pestovať ich aj z priamej výsadby hľúz. Vegetácia je limitovaná poslednými jarnými (ak namrzne väčšinou obnoví rast) a prvými jesennými mrazmi. Rasliny by mali byť odolné do zóny 8, avšak počas tejto zimy, keď teploty neklesli pod -15C, sa mi nepodarilo prezimovať hľuzy priamo v pôde, všetky zhnili, (následok nadmernej vlhkosti v pôde ako pri skladovaní). Úspešne by sa možno dali prezimovať zo zemiakmi. Všeobecne sa však uvádza pestovanie ako u Georgín, ktoré majú tiež jedlé hľuzy, skúsenosti však nemám. Z listov je dobrý čaj, chuti podobnej zelenému, neprehnať dávku inak je horký... zatiaľ všetko