Křídlatka japonská - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » čtv 21. říj 2010 2:14:45

PRAVIDLA PRO SBĚR KŘÍDLATEK JAKO KUCHYŇSKÝCH SUROVIN NA VAŘENÍ
Protože křídlatka japonská Reynoutria japonica je invazním druhem, musíme při jejím sběru dodržovat určitá pravidla, abychom ji nevědomky dále nerozšiřovali. Křídlatka se u nás šíří způsobem vegetativním. Z každého úlomku jejího kořene i lodyhy vyroste v krátké době nový jedinec. Proto nikdy křídlatku neryjeme, odřezáváme výhonky u země. Na vaření se sbírají jarní výhonky do 30 cm výšky, lepší jsou ještě menší (20-25 cm). Všechny části křídlatky, které náhodně ulomíme při sběru a také všechny ty, které doma nespotřebujeme, musíme zlikvidovat tak, aby nemohly zakořenit. Nehážeme je do odpadkového koše, popelnice ani do záchodu, nedáváme na kompost a už vůbec je neodhazujeme podél cesty při návratu domů. Nejlepší způsob je spálit je anebo povařit a pak teprve hodit do odpadků. Takto postupujeme se všemi odřezky většími než 0,5 cm. Pokud nechcete tato pravidla z jakéhokoliv důvodu dodržovat, prosím nesbírejte křídlatky a dejte přednost raději jinému druhu.
Stejná pravidla platí i pro sběr křídlatky sachalinské Reynoutria sachalinensis i křížence křídlatky české Reynoutria x bohemica. Všechny druhy jsou invazní i jedlé.

Pokud je vaším motivem snaha zbavit naši přírodu invazního druhu, je jeden jarní sběr neúčinný, křídlatce to nijak významně neublíží. Budeme postupovat takto: Vybereme si jednu lokalitu a na ní budeme sbírat křídlatku opakovaně po dobu několik let až do vymizení, pokaždé když výhonky dorostou 20-30 cm výšky (v prvním roce minimálně 8x, v dalších letech minimálně 6x za rok). Na lokalitě vždy sklidíme všechny výhonky, nenecháme žádný (přebytečné rozdáme anebo zlikvidujeme výše uvedeným způsobem). Pokud je lokalita velká, vybereme menší nebo se domluvíme s dalšími sběrači, vysbírat malou část na okraji velké lokality také nemá příliš velký význam. Lokalitu kontrolujeme ještě několik let po posledním výskytu. Opakovaný sběr má i nespornou výhodu - budeme mít výhonky na vaření po celý rok.

Mrkvový koláč s křídlatkou japonskou
Přísady:
360 ml rostlinného oleje
400 g cukru
2 vejce
300 g strouhané mrkve
200g výhonků křídlatky japonské, umyté, nakrájené na 5 mm délky a připravené v páře nebo dušením tak aby byly těsně před změknutím
140 g ořechů (nepovinné)
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
1 lžička mleté skořice
1 lžička vanilkového extraktu
Příprava:
Našleháme olej, cukr a vejce, dokud se všechen cukr nerozpustí. Přimícháme křídlatku a strouhanou mrkev, všechny suché přísady a promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy srnčí hřbet a dáme do trouby předehřáté na 170 ° C. Pečeme asi 60 minut, dokud nezezlátne a na špejli se nechytá těsto.
Nechá se vychladnout po dobu 10 minut, pak vyklopí na drátěnou podložku. V případě potřeby se dá zmrazit.
Přeloženo z Celtnet
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » čtv 21. říj 2010 8:05:27

Polévka z křídlatky
Křídlatka japonská má pikantní, ostrou chuť podobnou rebarboře, jen lepší. Nejlepší je rostliny sbírat když jsou stonky kolem 20cm vysoké. Vyšší stonky, do 30 cm vysoké mají tvrdou slupku, které se musí odstranit. Menší rostliny poskytují méně jídla. Ujistěte se, že jste se zbavili všech listů, které jsou k jídlu příliš houževnaté.
Vždy a za všech okolností dodržujte pravidla sběru křídlatky.

Přísady:
1 l zeleninového vývaru
600 g mladých výhonků křídlatky japonské, oloupané a nakrájené
250 ml smetanového sýra
Příprava:
Toto je jeden z nejjednodušších možných receptů na polévku, stačí přidat křídlatku do zeleninového vývaru, povařit 5 minut, pak rozmixovat se smetanovým sýrem a podávat.
Přeloženo z Celtnet
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 17. zář 2013 23:42:37

Křídlatkový koláč quiche

1 dávka oblíbeného koláčového těsta
Náplň:
3 vejce
3/4 šálku smetany nebo mléka
3/4 šálku sýru čedar
1 velký svazek křídlatky japonské (použijte malé mladé výhonky a odstraňte listy) Vždy a za všech okolností dodržujte pravidla sběru křídlatky.
sůl a pepř podle chuti

Připravte těsto. Vymíchejte vejce a smetanu dohladka, přidejte sýr. Nakrájejte křídlatky na 1 cm dlouhé kousky, naskládejte na těsto. Nalijte vaječnou směs a pečte při 175-190 °C v troubě.

Přeloženo z kitchenvignettes.blogspot (mrkněte na obrázky jak to má krásně naskládané)
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 18. zář 2013 0:05:07

Křídlatkové mufiny

Z dávky bude 8 mufinů.
1/2 šálku cukru
2 šálky nasekané stonky křídlatky japonské
Vždy a za všech okolností dodržujte pravidla sběru křídlatky.
1/4 šálku vody
1 lžíce citronové šťávy
1/4 šálku oleje
1 vejce
1 šálek mouky
1/2 šálku cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky skořice

1. Předehřejeme troubu asi na 160 °C, připravíme si košíčky na mufiny.
2. V hrnku smícháme půl šálku cukru (druhá půlka přijde smíchat s moukou), nasekané stonky křídlatky, vodu a citronovou šťávu. Vaříme na mírném ohni po dobu 10 minut, často mícháme. Dušenou křídlatku necháme vychladnout. Množství by mělo být asi jeden šálek.
3. Ve velké míse rozšleháme vejce s olejem a přidáme dušenou křídlatku.
4. Smícháme nebo přesijeme dohromady mouku, druhou půlku šálku cukru, prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici. Vmícháme do tekuté směsi v míse, ale nemixujeme.
5. Naplňíme muffinové košíčky asi do 3/4. Pečeme 24 až 28 minut, dokud povrch těsta pruží. Ochladíme a podáváme s máslem.

Přeloženo z the3foragers.blogspot (opět doporučuju obrázky)
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 18. zář 2013 0:36:28

Křídlatkové želé

4 šálky vody
8 šálků nasekaných stonků křídlatky japonské, bez listů
Vždy a za všech okolností dodržujte pravidla sběru křídlatky.

1. Dáme vodu a stonky křídlatky do velkého hrnce. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a vaříme 10 minut. Necháme směs vychladnout, přecedíme přes plátno a necháme okapat asi hodinu nebo dvě. Musíme dostat 3 1/4 šálku křídlatkové šťávy.

3 1/4 šálku křídlatkové šťávy
1/4 šálku citronové šťávy
50 g práškového pektinu
4 šálky cukru

2. Dáme křídlatkovou šťávu, citronovou šťávu a pektin do velkého hrnce. Přivedeme k varu.
3. Přidáme všechen cukr najednou. Přivedeme zpátky k varu a vaříme 1 minutu za stálého míchání.
4. Odstraníme z ohně a naléváme naběračku do horkých sterilizovaných sklenic. Sterilujeme ve vodní lázni po dobu 10 minut, zchladíme.

Přeloženo z the3foragers.blogspot (obrázky! má to neuvěřitelnou barvu)
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 18. zář 2013 0:46:20

Křídlatkový tvaroh

Vyrobíme asi 350 ml.

5 lžic másla
1/3 šálku cukru
1/2 šálku šťávy z křídlatky
1 lžíce citronové šťávy
2 extra velká vejce, plus jeden žloutek, rozšlehané
Vždy a za všech okolností dodržujte pravidla sběru křídlatky.

Ve středně velké pánvi rozpusíme máslo na mírném ohni . Přidáme všechny ostatní ingredience a rozšleháme. Dále zahříváme, za stálého míchání, až směs zhoustne. Pokud chceme zjistit, jestli je dost hustá, vytáhneme lžičku a píchneme do toho prstem. Nalijeme tvaroh přes síto do čisté nádoby. Zakryjeme a necháme vychladnout. Vydrží v lednici po dobu jednoho týdne nebo tak nějak.

Přeloženo z rootcellarsrock.ca
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 18. zář 2013 1:10:07

Křídlatková vodka

450 g křídlatky
750 ml vodky
225 g cukru
Vždy a za všech okolností dodržujte pravidla sběru křídlatky.

Nasbíráme výhonky křídlatky a nakrájíme na 3 cm kousky, pak vložíme do 1 l sklenice. Přidáme cukr a vodku a utěsníme. Dobře protřepáme a necháme alespoň 3-4 týdnů. Přecedíme zpět do láhve přes mušelín a umístíme na chladném a tmavém místě po dobu 3 měsíců.

Přeloženo z theguardian.com (doporučuju obrázky, taky má úžasnou barvu, ale jinou než želé)
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 18. zář 2013 13:11:54

Křídlatková kůže

Vyrobíte ovocnou kůži ze 2 šálků pyré (pokud si to neumíte představit, tak je to něco podobného jako náš kdoulový sýr, jen trochu tenčí, vypadá to takhle)
4 šálky oloupaných a nakrájených stonků křídlatky japonské (sbíráme výhony do 30 cm výšky)
Vždy a za všech okolností dodržujte pravidla sběru křídlatky.
1 šálek vody
3 lžíce cukru

1. Dáme nakrájenou křídlatku a vodu do velkého hrnce a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a dusíme 10 minut, často mícháme. Křídlatka změní barvu na světle zelenou a jak se vaří začne se rozpadat.
2. Přidáme cukr a vaříme další 3 minuty. Sundáme z tepla.
3. Rozmělníme dušenou křídlatku na kaši a necháme ji vychladnout. Rozprostřeme pyré do vrstvy asi 0,3 cm tlusté na zásobník dehydrátoru nebo na plech. Sušíme při teplotě asi 65 ° C až do změny barvy na tmavší zelenou a ovocná kůže je na dotek suchá, nebo se řiďte pokyny výrobce dehydrátoru.

Přeloženo z the3foragers.blogspot
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 18. zář 2013 13:52:01

Joeův křídlatkový salát

Když jsem ochutnal křídlatkový salát Joe Brandta, nemohl jsem se dočkat, až si ho vyzkouším sám. Joe má vzácnou kombinaci dovedností a umění v oboru kuchařském. Zkuste původní recept, pak čtěte dál moje variace na tento salát.

4 šálky loupaných* stonků křídlatky, listy odstranit, nakrájet na tenké plátky příčně nebo šikmo
Vždy a za všech okolností dodržujte pravidla sběru křídlatky.
1 šálek vařeného sírovce žlutooranžového (Laetiporus sulfureus) nebo jiných vařených nebo nakládaných hub, krájených
1/2 šálku mandlí, nakrájených na plátky nebo malé nudličky, lehce opražených
2 lžíce sezamového oleje
2 lžíce medu
3 lžíce sojové omáčky (Tamari)
1/2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
1 stroužek česneku, oloupaný a překrojený na polovinu
1 mrkev, nastrouhaná
hlávkový salát (volitelné)
lístky česnáčku (na ozdobu)
květy fialky (na ozdobu)

Řezovou stranou česneku potřeme povrch velké mísy a česnek odložíme. Dáme olej, med, zázvor a sojovou omáčku do misky a ušleháme. Přidáme křídlatku, mandle, mrkev a houby, opět promícháme a dáme vychladit. (Můžeme také oddělit mandle a vmíchat naposled.)
Podáváme na listovém salátu s trochou strouhané mrkve nahoře pro kombinaci barev. (Nejlépe nastrouhat trochu mrkve přímo na salát.) Ozdobíme listy česnáčku a fialkovými květy.

* můžete to udělat bez bez práce s loupáním křídlatky, ale salát bude bez loupání trochu tužší a ostřejší. Nezapomeňte vybrat silné výhonky, ne tenké. Křídlatkové výhony nesmí být vyšší víc než 30 cm .... 20-25 cm je lepší.

Když jsem se dostal domů druhý den, zjistil jsem, že nemám sezamový olej a omáčku Tamari, tak jsem nahradil stejným množstvím oleje z lískových ořšků a cizrnovým misem. Jsem v pokušení experimentovat s jinými oleji a slanými omáčkami, jen abych zjistil, kolik se toho ještě dá dokázat s křídlatkou.

Přeloženo z writerbynature.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 18. zář 2013 14:54:08

Křídlatkové víno

2 kg křídlatkových stonků, nakrájených na kousky, bez listí
Vždy a za všech okolností dodržujte pravidla sběru křídlatky.
1,5 kg cukru
1 lžička živin pro kvasinky (dá se koupit pod názvem živná sůl pro kvasinky, např. tady)
šťáva z 1 pomeranče
vinné kvasinky (všestranné fungují, ale dejte přednost kvasinkám typu champagne)
dostatek vody, aby se doplnil obsah do 4,5 l

Dejte křídlatku do scezovacího sáčku a dejte sáček do sterilní nádoby. Přiveďte vodu, cukr, pomerančový džus a živiny pro kvasinky do varu a nalijte do sáčku v nádobě. Nechte stát zakryté, do vychladnutí. Aktivujte vinné kvasinky a přidejte jej do nádoby. Nechte nádobu zakrytou asi týden, až se fermentace trochu sníží. Přelijte do demižónu.
Postupujte jako u ostatních vín - ale pokud si víno ​​zachovává zářivou růžovou barvu, stabilizace siřičitanem při stáčení způsobí že tento odstín zmizí.

Přeloženo z eattheinvaders.org
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Další

Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků