Křídlatka japonská - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Re: Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 18. zář 2013 17:31:25

PRAVIDLA PRO SBĚR KŘÍDLATEK JAKO KUCHYŇSKÝCH SUROVIN NA VAŘENÍ
Protože křídlatka japonská Reynoutria japonica je invazním druhem, musíme při jejím sběru dodržovat určitá pravidla, abychom ji nevědomky dále nerozšiřovali. Křídlatka se u nás šíří způsobem vegetativním. Z každého úlomku jejího kořene i lodyhy vyroste v krátké době nový jedinec. Proto nikdy křídlatku neryjeme, odřezáváme výhonky u země. Na vaření se sbírají jarní výhonky do 30 cm výšky, lepší jsou ještě menší (20-25 cm). Všechny části křídlatky, které náhodně ulomíme při sběru a také všechny ty, které doma nespotřebujeme, musíme zlikvidovat tak, aby nemohly zakořenit. Nehážeme je do odpadkového koše, popelnice ani do záchodu, nedáváme na kompost a už vůbec je neodhazujeme podél cesty při návratu domů. Nejlepší způsob je spálit je anebo povařit a pak teprve hodit do odpadků. Takto postupujeme se všemi odřezky většími než 0,5 cm. Pokud nechcete tato pravidla z jakéhokoliv důvodu dodržovat, prosím nesbírejte křídlatky a dejte přednost raději jinému druhu.
Stejná pravidla platí i pro sběr křídlatky sachalinské Reynoutria sachalinensis i křížence křídlatky české Reynoutria x bohemica. Všechny druhy jsou invazní i jedlé.

Pokud je vaším motivem snaha zbavit naši přírodu invazního druhu, je jeden jarní sběr neúčinný, křídlatce to nijak významně neublíží. Budeme postupovat takto: Vybereme si jednu lokalitu a na ní budeme sbírat křídlatku opakovaně po dobu několik let až do vymizení, pokaždé když výhonky dorostou 20-30 cm výšky (v prvním roce minimálně 8x, v dalších letech minimálně 6x za rok). Na lokalitě při každém jednotlivém sběru vždy sklidíme všechny výhonky, nenecháme žádný (přebytečné rozdáme anebo zlikvidujeme výše uvedeným způsobem). Pokud je lokalita velká, vybereme menší nebo se domluvíme s dalšími sběrači, vysbírat malou část na okraji velké lokality také nemá příliš velký význam. Lokalitu kontrolujeme ještě několik let po posledním výskytu. Opakovaný sběr má i nespornou výhodu - budeme mít výhonky na vaření po celý rok.

Pokrm proti stárnutí
Doslova "reverse aging", obrací stárnutí. Za tento název vděčí pokrm patrně tomu, že křídlatka obsahuje v poslední době diskutovaný fytoalexin resveratrol.

Lžíce palmového oleje, drcený pepř, čerstvě namletá mořská sůl, nechat na pánvi zavadnout nakrájené listy křídlatky, přidat vařené jáhly (proso).


Překlad z 5.31 minuty: Jestliže budete jíst toto jídlo 3-5x týdně, všimnete si dramatické změny v kondici, hladině energie, odolnosti a všeobecně zlepšení života.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 18. zář 2013 18:12:58

Pampeliškovokřídlatkové mufiny

Nejlepší čas sbírat mladé výhonky křídlatky, vysoké asi 20 cm, je brzy na jaře. (Ty větší jsou tvrdé a tuhé.) Zde v Massachusetts to je obvykle konec dubna, ale letos byly o několik týdnů dříve. Rostou jako blázen, takže musíte být rychlí a dostat je dříve, než jsou příliš vysoké.

z dávky připravíte 16 velkých mufinů

2 šálky stonků křídlatky japonské, drcené (sbíráme mladé výhonky do výšky 20 cm)
Vždy a za všech okolností dodržujte pravidla sběru křídlatky.
1,5 šálku mouky
0,5 šálku okvětních lístků pampelišky, pečlivě oddělené od zelených částí
1 čajová lžička prášku do pečiva
1 čajová lžička jedlé sody
0,5 šálku rozehřátého másla
1 hrnek světle hnědého cukru
2 vejce
1 lžička vanilky
1 šálek zakysané smetany nebo jogurtu

Odstřihněte špičaté vrcholky výhonků křídlatky a rozdrťte. Smíchejte mouku, pampelišky, prášek do pečiva a sodu v malé misce. Vyšlehejte máslo a hnědý cukr do pěny. Rozbijte vejce jedno po druhém a pak přidejte vanilku. K této směsi střídavě přidávejte zakysanou smetanu a suché přísady do směsi, nemíchejte, opatrně přehrnujte. Přidejte křídlatku a rozdělte těsto do tukem vymazaných formiček na mufiny (nebo u nás košíčků).
Pečeme při 175 ˚ C 15 až 20 minut, dokud mufiny nejsou upečené i v prostředku.
Poznámka: Tento recept lze přizpůsobit na polovinu rebarbory a polovinu křídlatky, a pokud není pampeliška, použijte květy červeného lučního jetele. Nebojte se experimentovat!

Přeloženo podle eattheinvaders.org autorka receptu Blanche Cybele Derby (vytvořila My Favorite Plants)
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 18. zář 2013 21:05:18

Itadori aneb příprava křídlatky po japonsku

Oloupeme křídlatku směrem od kořene (je to tak jednodušší). Oloupeme všechnu pokožku! Uvařte křídlatku. Pokud jí máte hodně, připravujte v dávkách.
Jakmile křídlatka změní barvu z tmavě zelené na "zelený čaj", měla by být dostatečně uvařená. To by mělo trvat asi 2 minuty pro tloušťky uvedené na obrázku výše (na obrázky se určitě podívejte, je tam vidět i ta změna barvy).
Všimněte si, že když tmavě zelená barva nezmizí, křídlatka je kyselé chuti.
Nyní, jakmile dosáhneme správné barvu, vyjmeme křídlatku, pokud ji převaříme, rozpadne se. Velmi důležité!
Přeneste ihned do studené vody. Nechte ji tam celou noc, zbavíte ji tak svíravosti a odstraníte nežádoucí obsahové látky.
Druhý den ráno přecedíme, očistíme pod tekoucí studenou vodou a důkladně vysušíme.
Tak ji můžeme po nějakou dobu skladovat v chladničce v krabici Tupperware (tím se myslí tyhle krabice).
Pokud jí máte hodně, můžete je vždycky naložit do soli. Pokud to tak chcete udělat, stačí dát křídlatku do pevně uzavřené krabice Tupperware s dobrou mírou soli. Před jídlem je pak omyjte velkým množstvím vody.

Čerstvě vařené se dají jíst s majonézou nebo jednoduchým dresinkem. Trocha chilli je taky skvělá!

Jednoduchý recept 1:

Dvě velké křídlatky (vařené a připravené jak je uvedeno výše)
Vždy a za všech okolností dodržujte pravidla sběru křídlatky.
1/2 lžíce japonského saké
1/2 lžíce vody
1 polévková lžíce sladkého japonského saké (Mirin)
1/2 lžíce omáčky men-tsuyu nebo veganského dashi (pozn. překl.: to si asi kupte nebo to můžete vynechat, nebo nahraďte větším množstvím saké + sójovkou - v obou receptech jsou stejné druhy saké jako v tomto receptu spolu se sójovkou)
Na malém plameni všechno krátce podusíme. Zkuste podávat spolu s další vařenou zeleninou!

Jednoduchý recept 2:
Dvě velké křídlatky (vařené a připravené jak je uvedeno výše).
1/2 plátek smaženého tofu (Aburaage)
Nakrájejte smažené tofu na tenké proužky a rychle osmahněte s křídlatkou.
Při smažení přidáme sladké saké Mirin (1 polévkovou lžíci), men-tsuyu nebo veganské dashi (o něco méně než lžíci). Na povrch nakapeme něco sezamového oleje a sníme najednou! Skvělé s pivem nebo saké!

Návrh na evropsko-americkou variaci:
Podáváme Itadori v rajčatové omáčce!

Přeloženo z shizuokagourmet.com (Klikněte si pro obrázky, je tam nafocený celý postup.)
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Křídlatka japonská - recepty

Příspěvekod Ivana » pát 03. říj 2014 0:55:41

Letos na jaře jsem zkoušela křídlatku českou Reynoutria x bohemica.

Itadori (podle předchozího příspěvku) - skvělé. Musí se udělat přesně podle receptu a nechat přes noc do druhého dne namočené ve vodě v ledničce. Chuť to má samotné takovou neutrální, musíte to dochutit.
Křídlatkové želé podle tohoto receptu - bylo to hnusné a musela jsem to vylít. Originální recept byl z japonské, možná že z ní to bude lepší.
Koláč z litého těsta (podle vlastního receptu, běžný recept na lité těsto, nahoru křídlatka) - 1. s neoloupanými syrovými je to třeskutý křivohub, 2. s oloupanými syrovými je to normální křivohub, 3. s těma co byli předem připravené jako Itadori (včetně nočního máčení) je to dobré. Doporučuju drobenku.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Předchozí

Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron