Co budete letos sít a sázet?

Re: Co budete letos sít a sázet?

Příspěvekod Evik » ned 31. led 2010 22:15:20

Ivana píše:To máš fakt hezkou sbírku. Hořec žlutý nemáš? Ten sháním.

No on to může být i ten žlutý. V ten rok jsem sela oba dva a teď už si nepamatuji který vzešel a cedulka zmizela. Takže v létě prověřím a dám vědět. Jinak by neměl být problém sehnat semínka příští rok ve výměně. Bývá tam většinou každý rok. A pokud se Ti nechce čekat tak zde jej mají v nabídce.
http://www.alpine-seeds.com/cz/index.html

Eva
Evik
člen korespondent

Příspěvekod Ivana » ned 31. led 2010 23:39:21

Díky za tip, oni ho skoro nikde nemají. Myslím, že jsem ho v nabídce našla jenm jednou.
Ivana
Administrátor

Příspěvekod Hanča » pon 01. úno 2010 20:16:36

Chystám se zasít diviznu brunátnou. Když se zadaří, budu mít tím pádem odpověď i do tématu "Které rostliny si nejvíc ceníte?" Hanča
Hanča
zasloužilý člen

Příspěvekod kořenářka » stř 03. úno 2010 16:27:35

Začala jsem připravovat zem k propařování na první výsevy - zase dilema! Pod půlmetrovou vrstvou sněhu je téměř úplně rozmrzlá - a plná čilých brouků, pavouků...vybírám to, co vidím. Naše komposty z hnoje jsou plné semen, 5 000 květináčů, to není k vypletí, hrnkovaná vytrvalá rukola se dobře prodává, stejně jako koriandr, česnek medvědí, pažitka česneková... Letos se považuje za porušení GAEC - dobrého enviromentálního stavu - přítomnost jediné rozkvetlé rostliny netýkavky žlaznaté. Taková péče už něco stojí. Takže konec odpočinku, úprk k sadbovačůn zahájen!
Zdraví Mlýnec.
kořenářka
zasloužilý člen

Příspěvekod Evik » sob 06. úno 2010 21:59:56

Jak tak velké množství propařujete? Já to musím dělat také tak, jinak bych se těch přesazených kytiček nedohledala, ale ty počty květináčů mám mnohem menší, protože množím jen pro sebe a okolí.
Eva
Evik
člen korespondent

Příspěvekod kořenářka » ned 07. úno 2010 11:53:33

Zatím zvládám propařovat zem na výsevy a řízkování, semena i řízky dávám rovnou do malých květináčků,sadbovačů nebo jogurtových kelímků. Propařuji ve starém pařáku na brambory. Na vnitřní mřížce mám kovovou síť , co se dává proti mouchám. Dospod naliju kbelík vody. Vejde se tam asi půl kolečka země. Topím pod tím 2 hodiny. Existuje celá technologie přirozeného propařování pod speciální folií, proces trvá 2 roky, nevím, že by to ale někdo dělal v malém. Dělali to na ekofarmě Babiny u Ústí nad Labem, ale teď jsem o tom nic nového nenašla.
Zdraví Mlýnec
kořenářka
zasloužilý člen

Příspěvekod Ivana » ned 07. úno 2010 12:01:21

Kolik toho propařuješ? To vypadá dost náročně.
Ivana
Administrátor

Příspěvekod kořenářka » ned 07. úno 2010 14:59:03

Letos zatím asi 10 koleček, ideálních by bylo 20, skončím asi na 15. Zvládnu 1 vrchovaté denně. Není to snadné ale zvládala jsem ručně horší věci. Tento problém se letos mezi priority k řešení nevešel.
Zdraví Mlýnec
kořenářka
zasloužilý člen

Příspěvekod Evik » ned 07. úno 2010 21:58:03

Dík za odpověď, tak to máme stejný systém. Tedy teď v zimě v malém je to trouba a plechy na pečení, ale na jaře a v létě to dělám taky v pařáku. Vždy si vyberu když má být pěkné počasí, abych pak nemusela řešit co s tím když je to ještě moc mokré. A pak dospodu dám cihly (to abych neměla vodu v kompostu) a na původním roště noviny, které proděravím podle děr v roštu. Topím tak dlouho dokud z pod pokličky nejde pára a pak přestávám přikládat. Pak vyklopím na plech a dosouším dle potřeby. Kdysi v Německu na praxi jsem na to viděla takový propařovací stůl, tak jsem si říkala jestli nemáte něco podobného.
A že je to náročné? No nějaká práce s tím je, ale zase tak hrozné to není, jen to chce vybrat vhodné místo, aby to k tomu člověk nemusel všechno tahat v kbelících a pak to jde.
Eva
Evik
člen korespondent

Předchozí

Zpět na Archiv pokecu