Sušení

Jak nakládat, zavařovat, sušit, solit....

Sušení

Příspěvekod marek » sob 12. pro 2009 11:59:02

My jsme zatím zkoušeli sušit nějaké bylinky, jablka a švestky.Nic extra objevného ;)
Nicméně je to funkční a velmi efektivní způsob konzervace.

Ovoce se rozprostře na plech (jablka nakrajet, svestky vypeckovat) a plech se vrazi ke kamnum, pripadne polozi na akumulacky :-) Topit stejne musime a tak proc u toho jeste nesusit.
Koupil jsem pred lety utesnenou dozu, ale ukazalo se ze i susene ovoce potrebuje dychat. Takze křížaly davame do plateneho pytliku, kde neplesnivi...

Na pristi rok planuji udelat nad kamny "susarnu", kterou jsem videl v jedne stare sudetske chalupe.
Na tramech od stropu zaveseno nekolik pater sitoviny (pletiva jemneho) v ramech s tenoulinkych latek.
Pridam photo, nebo nacrt az na tom budu delat.

Tohle vse je zname, ale mne by zajimalo co susite Vy a jak?
marek
pokročilý
 
Příspěvky: 30
Registrován: sob 28. lis 2009 20:59:17
Bydliště: Melnicko

Re: Sušení

Příspěvekod Ivana » sob 12. pro 2009 12:57:26

Suším hlavně léčivé rostliny, zavěšené ve svazcích v kuchyni anebo rozprostřené ve vrstvách. Suším i kořeny (naposledy kopřiva), ty opláchnu od hlíny a nakrájím na kousky. Tedy nic objevného.
Zkoušela jsem sušit i mochyni, celé plody a taky to šlo. Křížaly u jablek jsou klasika, kdysi jsem zloušela i švestky. Samozřejmě taky suším houby. Kdysi jsem od kamaráda slyšela tento způsob: Malé hříbečky se celé navléknou nepříliš hustě na niť jako korálky a pověsí nad kamna. Tohle jsem zkoušela s hřibem peprným, taky s jabkama a funguje to. Ty větší kousky ale musí být fakt na teple, když se v kamnech topí každý den.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Sušení + moje "systémy"

Příspěvekod yaw » úte 22. pro 2009 9:00:18

Ahoj Marku,
moc by mě zajímala ta sudetská sušárna. Jak nemám sudeťáky rád (do 12 let jsem mezi zbytky sudeťáků vyrůstal :x ), tak velice obdivuji jejich schopnost žít v podmínkách, kde se čechům žít nechtělo a hlavně vynalézavost jak v těchto podmínkách přežít.
Já jsem po dlouhém experimentová skončil u sušení na radiátorech:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
to používám pro sušení malého množství.
Pro sušení většího množství používám podložky pod pekáč (4ks; 80,- Kč/ks), na kterých se výborně suší houby, křížaly,...atd.
Obrázek
Obrázek
Křížaly na podložkách přes noc oschnou na kamnech (radiátorech, v horkovzdušné troubě...) natolik, že je můžu druhý den ráno přeložit už do papírových krabic (např. od vánočních kolekcí ;) , velkých bonbonier... atd.), kde dosychají.
Pravidelně takto na podzim zpracováváme Nonetity (tuším Matčino) na křížaly 8-).
S pozdravem Yaw
yaw
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte 08. pro 2009 12:10:52
Bydliště: Mlada Boleslav

Re: Sušení

Příspěvekod zahradnik » pát 25. pro 2009 15:56:45

Nemáte někdo solární sušárnu?
Je to dřevěná bedna stojící normálně venku,na straně směrem k jihu je dřevěný kanál,zakrytý sklem.
V kanálu se ohřívá vzduch a proudí nahoru do sušárny.
zahradnik
začátečník
 
Příspěvky: 15
Registrován: pát 25. pro 2009 11:55:02

Re: Sušení

Příspěvekod pierro » sob 26. pro 2009 0:54:37

Matčino na křížaly? FUJ, KACÍŘ, SVATOKRÁDEŽ!!!!!! :D
Ano. Nonatit = matčino. Nejlepší z nejlepších.
Nonetit miluju, ale bohužel, stromek mám až letos zakoupený. Jsou to pro mě ta nejchutnější jablka a jsem schopný snízt jich naráz i přes kilogram.
S úctou Martin.
Uživatelský avatar
pierro
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 355
Registrován: pát 20. lis 2009 17:42:36
Bydliště: Náchodsko, Nový Hrádek

Re: Sušení

Příspěvekod Ivana » sob 26. pro 2009 11:30:51

Matčino mě vydrželo až do března, v bedničkách v chladné spíži. Jako jediný druh jablek z celé zahrady.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Sušení

Příspěvekod kořenářka » ned 27. pro 2009 7:42:01

Tady je recept na naše slavné SLUNÍČKOVÉ KOŘENÍ , velice úspěšné , zbožňované zákaznicemi na táborsku. Jen v mém svědomí hlodá červíček pochybností vyvolaný kamarádem chemikem o údajném karcinogenním působení kombinace soli a látek obsažených v zelenině, hodil by se mi posudek odjinud, prosím.
Když se začne topit, zpracováváme drobnou, křivou...kořenovou zeleninu-očistíme, postrouháme v drtiči na moštování, povaříme v osolené vodě, scedíme, rozdělíme na pekáče a usušíme. Dobře usušenou drť melu ve starém kávovém mlýnku a pak míchám s mletými bylinkami, které jsem stačila nasušit přes léto: petrželovou a celerovou natí, saturejkou, rozmarýnem.....Dělám toho spoustu, tak musím syrovou drť skladovat v mrazáku a sušit postupně. Naše roštová sušárna na půdě je sice vytápěná, ale v zimě to topí málo. Zelenina ať sušená nebo vařená velice snadno - a rychle ! kvasí a pak páchne jako dlouho namočený hadr, musí být dobře prosolená. Dáváme všechno ,,od oka".
kořenářka
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 146
Registrován: pát 25. pro 2009 18:15:19

Re: Sušení

Příspěvekod jiho » ned 27. pro 2009 13:57:49

kořenářka píše:... Jen v mém svědomí hlodá červíček pochybností vyvolaný kamarádem chemikem o údajném karcinogenním působení kombinace soli a látek obsažených v zelenině, hodil by se mi posudek odjinud, prosím...

Jako chemika a biologa mne takový názor trochu překvapil. NaCl (kuchyňská sůl, chlorid sodný) by s látkami v zelenině podle mne neměla nijak zvláštně působit. Iont chloru se nám do potravy stejně "přimíchá" v žaludku, kde máme poměrně dost vysokou koncentraci kyseliny chlorovodíkové (HCl) a sodík by na tom neměl prakticky nic měnit. Zajímalo by mne, z jaké studie ten kamarád vychází?
jiho
webadmin
 
Příspěvky: 178
Registrován: pát 06. lis 2009 20:45:35

Re: Sušení

Příspěvekod Ivana » ned 27. pro 2009 14:47:34

Taky se mi nezdá že by sůl měla být škodlivá, ať už v kombinaci s čímkoliv. Samozřejmě závisí na množství, jako všechno, tuším že sníst půl kg soli je smrtelná dávka.
Ale chci se zeptat na něco jiného: Takové koření se dá prodávat jen tak, nebo je potřeba certifikát?
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Sušení

Příspěvekod yaw » ned 27. pro 2009 18:39:07

pierro píše:Matčino na křížaly? FUJ, KACÍŘ, SVATOKRÁDEŽ!!!!!! :D
Nonetit miluju, ale bohužel, stromek mám až letos zakoupený. Jsou to pro mě ta nejchutnější jablka a jsem schopný snízt jich naráz i přes kilogram.

Ahoj pierro,
naprosto s tebou souhlasím a přeju ti zažít na tvém prvním stromku nadúrodu :lol: , jakou zažíváme pravidelně s našemi 12 stromy (ca 60 let starými) jednou za 2 až 3 roky :roll: . To je potom jakýkoliv způsob "realizace" úrody dobrý.
Yaw
yaw
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte 08. pro 2009 12:10:52
Bydliště: Mlada Boleslav

Další

Zpět na Konzervace sklizně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník

cron