TAke mame hektar, je to v kopci a ruzne druhy terenu.
Behem tech let jsem dospel k poznani, ze nejlepsi je na tak velkem pozemku senosec jednou dvakrat rocne.
Je to nejvie casove efektivni a s tou travou se (nasusenou) da mulcovat okolo stromu, tkaze ji nemusite nikam tahat ...
Takze krome kvalitniho krovinorezu jsem prikoupil kvalitni rakouskou
klasickou kosu.
1.
Traktor vrele nedoporucuji, kamarad ma servis na tyhle veci a ve slozitejsim terenu velmi casto odchozi fragmenty podvozku ( u vsech znacek), trava z traktoru je na nic neda se ani mulcovat etc.
DAlsi vec je ze traktor vlastne kazdy zahradni traktor ma vykon na prd, takze predstava navstevy lesa s vozikemza timto traktorem je milna. Neuveze to skoro ani VAs.
Pro tyto pripady jsem zvazoval TERu (Honda) ale to je stejna situace. Nic to neuveze. Mam vyzkousene.
2.
Pred lety jsem koupil super sekacku (Honda) ktera umi i mulcovat, hektar se dal posekat komplet za cca 8 hodin. Jenze casem se tim ta trava-louka dost znicil, clovek pozabiji hromady jesterek, sneku etc a hlavne sekat se musi kazde dve tri nedele. A to ta sekacka v pohode zvladne i hodne vysokou travu.
Ted ji pouzivam uz jenom na cesty v louce, okolo domu cca1000m kvuli klistatum a tim to hasne.
3.
Krovinorez / Kosa
Idealni nastroje do svahu a na clenity pozemek.
Koupil jsem fakt dobrou kosu a kdyz je nalada tak si rano privstanu a jdu na dve tri hodiny kosit. Je ticho a cloveka to krasne abije.
Pokosena trava jde rychle nasusit a na miste pouzit jako mulc okolo keru atd.
No a na vetsi plochy pouzivam krovinorez od Stihlu, clovek se s nim jakoby mene nadre(kdyz neumi s kosou jako ja zatim
, ale zaswe to smrdi dela krval takze to je spise prace nez relax. Porad ale plati, ze pokud si ho vemu na jendu hodinu, tak posekam 1000m minimalne, travu shrabu a zamulcuji. TAkz emyslim ze hektaqr ze da za den take posekat.
4.Znam lidi co maji rotacni sekacku(bubnovku) a to mi take neprijde spatne na rovne plochy. Zachovajis vyhody koseni, a clovek jenom drzi riditka pred sebou.
5. Mame v rodine i takovy velku mulcovac od Hondy, bere i vlkou travu, nalety...
Je s nim ale otrava prace, je to tezke na manipulaci...
Shrnu li to, hlasuji pro dvakrat rocne senosec, koupit krovinorez a kosu, pripadne nejakou mensi sekacku okolo baraku.
Je to nejmee pracne a nejvice blizke prirode...