Mumm
přeloženo z oocities.com
Mumm byl vařený nápoj středověku. Recepty na mumm byly tak rozmanité jako pivovary, které je vařily. Vzhledem k množství bylin a koření, které se používá je důrazně doporučováno, aby mumm byl uložen ve sklepě po dobu nejméně jednoho roku nebo více, což mu dovolilí vyzrát na silnou a lahodnou chuť. 
Přísady:
    * 3 / 4 libry 60 º L britského křišťálového sladu
    * 1 / 3 libry  pšeničného sladu
    * 1-1/2 liber řezaného ovsa
    * 1 / 4 libry žitného sladu
    * 1 / 4 libry černého patentovaného sladu
    * 1 / 4 libry praženého sladu
    * 3-1/3 liber světlého sladového extraktu
    * 3-1/3 libry pšeničného sladového extraktu
    * droždí
    * 2 / 3 libry kukuřičného cukru
A kterýchkoliv šest z těchto přísad:
    * 2 polévkové lžíce čerstvých jalovcových bobulí (borievka)
    * 1 / 4 šálku slunečnicových semen
    * 1 / 2 unce čerstvých výhonků smrku pichlavého
    * 1 / 4 unce výhonků břízy
    * 1 / 2 unce sušených kopřiv (pŕhľava)
    * 1 unce čerstvé bukvice (betonika)
    * 1 unce čerstvé majoránky 
    * 6 bobkových listů 
    * 1 unce čerstvého mařího listu (marolist)
    * 1 unce rozmarýnu 
    * 1 unce čerstvého yzopu 
    * 1 / 2 unce sušeného heřmánku (rumanček, harmanček)
    * 1 / 2 unce sušených šípků
    * 1 / 4 unce čerstvých květů levandule
    * 1 / 4 unce čerstvých květů černého bezu
    * 1 / 4 unce kořene omanu pravého 
    * 1 unce sušeného kořene lékořice 
    * 1 polévková lžíce fenyklu 
Postup:
1. Marinujeme drcená  zrna v 1-1/2 galonů ve vodě teplé 160 º F po dobu 30 minut.
2. Pokropíme zrna  1 / 2 galonem vody teplé 160 º F.
3. Přidáme extrakty a koření dle vašeho výběru, pak se mladina vaří po dobu 60 minut.
4. Nalijeme mladinu přes sítko do fermentoru, doplníme na celkový objem vody 5 galonů a jakmile se mladina ochladí na 70 ° F přidáme kvasnice.
5. Kvasíme po dobu 1 týdne, pak stočíme a přidáme větvičku vřesu.
6. Lahvujeme a skladujeme 1-2 měsíce před pitím.
			
		
 News