Mumm
přeloženo z oocities.com
Mumm byl vařený nápoj středověku. Recepty na mumm byly tak rozmanité jako pivovary, které je vařily. Vzhledem k množství bylin a koření, které se používá je důrazně doporučováno, aby mumm byl uložen ve sklepě po dobu nejméně jednoho roku nebo více, což mu dovolilí vyzrát na silnou a lahodnou chuť.
Přísady:
* 3 / 4 libry 60 º L britského křišťálového sladu
* 1 / 3 libry pšeničného sladu
* 1-1/2 liber řezaného ovsa
* 1 / 4 libry žitného sladu
* 1 / 4 libry černého patentovaného sladu
* 1 / 4 libry praženého sladu
* 3-1/3 liber světlého sladového extraktu
* 3-1/3 libry pšeničného sladového extraktu
* droždí
* 2 / 3 libry kukuřičného cukru
A kterýchkoliv šest z těchto přísad:
* 2 polévkové lžíce čerstvých jalovcových bobulí (borievka)
* 1 / 4 šálku slunečnicových semen
* 1 / 2 unce čerstvých výhonků smrku pichlavého
* 1 / 4 unce výhonků břízy
* 1 / 2 unce sušených kopřiv (pŕhľava)
* 1 unce čerstvé bukvice (betonika)
* 1 unce čerstvé majoránky
* 6 bobkových listů
* 1 unce čerstvého mařího listu (marolist)
* 1 unce rozmarýnu
* 1 unce čerstvého yzopu
* 1 / 2 unce sušeného heřmánku (rumanček, harmanček)
* 1 / 2 unce sušených šípků
* 1 / 4 unce čerstvých květů levandule
* 1 / 4 unce čerstvých květů černého bezu
* 1 / 4 unce kořene omanu pravého
* 1 unce sušeného kořene lékořice
* 1 polévková lžíce fenyklu
Postup:
1. Marinujeme drcená zrna v 1-1/2 galonů ve vodě teplé 160 º F po dobu 30 minut.
2. Pokropíme zrna 1 / 2 galonem vody teplé 160 º F.
3. Přidáme extrakty a koření dle vašeho výběru, pak se mladina vaří po dobu 60 minut.
4. Nalijeme mladinu přes sítko do fermentoru, doplníme na celkový objem vody 5 galonů a jakmile se mladina ochladí na 70 ° F přidáme kvasnice.
5. Kvasíme po dobu 1 týdne, pak stočíme a přidáme větvičku vřesu.
6. Lahvujeme a skladujeme 1-2 měsíce před pitím.