Slimáci

Co se dá dělat na biozahradě s živočichy které nechceme? Týká se větších živočichů, na hmyz je téma breberky.

Re: Slimáci

Příspěvekod sklenka » sob 15. kvě 2010 9:11:00

Tak si pořiď ježka, to se dá na jaře zcela legálně a ještě ti poděkujou. Včera jsem jednoho zrovna potkala ve dřevníku. Říkal, že se přecpal slimáků a že se jde na chvíli usušit, ale pak zas na to vlítne. Stavíme jim s dětma na zahradě domečky.
sklenka
zasloužilý člen

Příspěvekod Ivana » sob 15. kvě 2010 19:44:27

Na konci tohoto článku je 30 tipů, některé jsme tady už probírali:
http://www.milan-hana.estranky.cz/clanky/jak-na-slimaky/jak-na-slimaky
Ivana
Administrátor

Příspěvekod Kohant » ned 16. kvě 2010 19:58:21

Dneska velký pletí všeho možného, a jen pět slimáků.

Žádný z nich nebyl španělsky mluvící.
Kohant
zasloužilý člen

Re: slimáci

Příspěvekod Hanča » ned 16. kvě 2010 21:03:09

Hanča píše:Afrikány jsem dávala předloni a můžu potvrdit, že to funguje. Loni jsem je neměla a potvory mi sežraly hokkaida komplet u země. Četla jsem, že funguje i logr, tak to letos zkouším, podám zprávu, jestli se osvědčí. Hanča

Tak už mám vyzkoušeno, že za deště logr nefunguje. Opět sázím afrikány.
Hanča
zasloužilý člen

Příspěvekod Ivana » ned 16. kvě 2010 21:13:09

Mě lógr nefungoval ani za sucha. Co mi funguje (prozatím, několik dní) jsou PET flašky nad sazeničkou.
Ivana
Administrátor

Příspěvekod kol238 » ned 16. kvě 2010 21:21:02

Tak u nás se situace trochu uklidnila, nebo že bych se uklidnila jenom já? Každopádně už mám PETky skoro na všem a jak se zpočátku zdálo, že lozí i dovnitř, tak teď už ani ne. Ty malé jsem ze záhonu asi vysbírala a těm velkým se dovnitř už nechce.Taky jsem dala do všech rohů záhonků kelímky s pivem a itam se občas něco naloví. Když už nic, tak je mám aspoň kam házet, když jdu jenom tak "bez výbavy" okolo.
Feramol na slimáky je drahá záležitost a pokud ti nejde jen o jednu kytičku, tak by jsi toho potřebovala tuny. Já to večer nasypala do záhonku a druhý den už tam nebylo nic a ten další den zaase spousta slimáků. Takže tudy cesta nevede. O kachnách jsem byla loni přesvědčena, že už je letos budu určitě mít, jenomže pak jsem začala číst, co všechno bych musela obstarat a jak se o ně starat a to i v zimě a chuť na kachny mně opět na chvíli přešla.
kol238
člen korespondent

Příspěvekod Ivana » ned 16. kvě 2010 21:25:55

To jsem si nasela semínka afrikánů dokola záhonku, jako ochranu před slimáky a myslím že i před čímsi jiným (byl to nějaký hmyz). Co se nestalo - sežraly úplně všechny semínka. Na záhoně mi roste jenom pýr a bršlice. A to jsem to ještě blbec namulčovala, vespodu se jim dařilo opravdu dobře.
Ivana
Administrátor

Příspěvekod sklenka » pon 17. kvě 2010 8:15:03

Afrikány je lepší si předpěstovat, z přímého výsevu moc nejdou. Kvůli ochraně před slimáky taky potřebuješ, aby ta rostlinka byla trochu větší, když ji tam dáváš, jinak slimáci zlikvidují hned děložní lístky a je po srandě. Větší sazenici sice taky ožerou, ale většinou stihne zase obrůst (nebo alespoň některá) - afrikány dorůstají rychle. Zasela bych teď do truhlíku, přiklopila průhledným deklem nebo pytlíkem, aby se rychleji rozjely, počkala na trochu sušší a slunečnější počasí, aby to slimáci neměli zase až tak jednoduchý, a pak šup s nima ven. Hlavně nepropadej panice, první rok je normální, že se ti přemnoží kdeco. Nevím, jestli tě to uklidní, ale já jsem první rok na zahradě (začínala jsem na zpustlém, léta neudržovaném pozemku) vypěstovala akorát pár rajčat, jeden hnusný ohlodaný salát a nějaké bylinky. Ale chce to klid, ono se to samo vystříbří. Postupem času jsem přišla na to, že při takových těch záchranných opatřeních typu lovení škůdců, shánění nějakých bio-postřiků apod. jedině ztrácím čas a nervy a že jediné, do čeho se opravdu vyplatí investovat, je prevence: úkryty pro predátory, odolné odrůdy, silné sazenice, péče o půdu (mulčování, rozumné hnojení ap.), šikovná skladba rostlin, příp. mechanické zábrany. Sice je dost drsný sledovat, jak člověku nějaká havěť ničí pracně vypiplané sazeničky (a že mně už jich zničily), ale čím dál víc mám dojem, že fatalistický přístup v duchu "co má žít, přežije" má hodně do sebe.
sklenka
zasloužilý člen

Příspěvekod Ivana » pon 17. kvě 2010 10:39:18

Snažím se to brát podobně. Je jasné, že na pozemku kde se minimálně pět let nic nedělo je to první rok těžké. Kromě toho deštivé počasí jim přeje.
Letos se snažím dostat tam hlavně vytrvalé druhy, jinak sazenic rajčat mám ještě dost. Mrzelo by mě, kdybych přišla o okru, té mám jen čtyři sazenice. I když nerada kupuju, nějaké ty Tagety koupit asi budu muset. No nic, petek je zatím dost a budu přesazovat hlavně vytrvalé vzrostlé druhy z opuštěných zahrádek za barákem.
Už mám vyhlídnuté místo na jezírko pro ty ropuchy, ježník vypadá zatím opuštěně.
Ivana
Administrátor

Příspěvekod Jitka D. » pon 17. kvě 2010 11:19:41

Já Ferramol používám, je 100%...tedy fungoval moc pěkně až do té doby než selhal lidský faktor... Opět 2 dny v kuse pršelo a když jsem se poté konečně dostala na zahradu, tak byl do té doby netknutý salát úplně sežraný. Ale není se čemu divit, na zahradě jsou slimáků kvanta, v deštivém počasí byli všichni venku, granulky došli, tak se vrhli na salát... Takže když se sype, tak to funguje. Navíc všichni slimáci zalezou do země, takže na záhonech nejsou slizké stopy...
Jitka D.
začátečník

PředchozíDalší

Zpět na Nezvaní hosté - jak regulovat hryzce, plže...