Vrbovka úzkolistá - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Vrbovka úzkolistá - recepty

Příspěvekod Ivana » čtv 21. říj 2010 1:14:29

Želé z vrbovky
Všechny části rostliny jsou jedlé (kromě semen) a tento recept je skvělým využití květů na želé (čirý džem).
Přísady:
2l květů (odstraňte všechny stopky)
60 ml citrónové šťávy
1,1 l vody
2 balíčky pektinu v prášku
850 g cukru
Příprava:
Přebereme a umyjeme květy vrbovky a dáme do velkého hrnce. Přidáme všechnu vodu a 60 ml citrónové šťávy. Přivedeme k varu a necháme vařit 10 minut. Necháme vychladnout a pak přefiltrujeme do hrnce. Přidáme pektin, přivedeme k varu a přidáme cukr.
Opět přivedeme k varu a prudce vaříme po dobu 1 minuty. Stáhneme z ohně, necháme trochu vychladnout a rozlíváme do čištých sterilizovaných sklenic, které byly ohřáté v troubě na 80 ° C. Uzavíráme voskovým papírem a před uložením necháme vychladnout.
Přeloženo z Celtnet
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Vrbovka úzkolistá - recepty

Příspěvekod Ivana » čtv 21. říj 2010 1:19:59

Vrbovkové výhonky na smetaně
Přísady:
225 g mladých výhonků vrbovky
1 l vody
1 lžička soli
čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
60 ml smetany ke šlehání
Příprava:
Umyjeme výhonky a nakrájíme na 4 cm délky. Do hrnce dáme vodu a sůl, přivedeme k varu, pak přidáme výhonky vrbovky. Opět přivedeme k varu a vaříme 15 minut, doměkka.
Necháme dobře okapat v cedníku a dáme do malého hrnce. Přidáme smetanu, dochutíme pepřem, zahřejeme a podáváme.
Přeloženo z Celtnet
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků

cron