Želé z vrbovky
Všechny části rostliny jsou jedlé (kromě semen) a tento recept je skvělým využití květů na želé (čirý džem).
Přísady:
2l květů (odstraňte všechny stopky)
60 ml citrónové šťávy
1,1 l vody
2 balíčky pektinu v prášku
850 g cukru
Příprava:
Přebereme a umyjeme květy vrbovky a dáme do velkého hrnce. Přidáme všechnu vodu a 60 ml citrónové šťávy. Přivedeme k varu a necháme vařit 10 minut. Necháme vychladnout a pak přefiltrujeme do hrnce. Přidáme pektin, přivedeme k varu a přidáme cukr.
Opět přivedeme k varu a prudce vaříme po dobu 1 minuty. Stáhneme z ohně, necháme trochu vychladnout a rozlíváme do čištých sterilizovaných sklenic, které byly ohřáté v troubě na 80 ° C. Uzavíráme voskovým papírem a před uložením necháme vychladnout.
Přeloženo z Celtnet