Pcháče (pichliače) Cirsium

To co roste všude samo anebo to, co by většinu lidí nenapadlo jíst.

Hodnocení chuti (pcháč oset), 5 je nejlepší

5
0
Žádná hlasování
4
0
Žádná hlasování
3
0
Žádná hlasování
2
1
100%
1
0
Žádná hlasování
Nedá se to jíst
0
Žádná hlasování
Můj organismus tento druh nesnáší
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů : 1

Pcháče (pichliače) Cirsium

Příspěvekod Ivana » úte 18. kvě 2010 11:32:24

Zbavuju si zahrádku přemíry pcháčů.
pcháč rolní (oset) Cirsium arvense
Jedlé (2) listy, kořeny, stonek (podle pfaf):. Kořen prvního roku - syrový nebo vařený. Výživnější, ale spíše nevýrazný, nejlépe ve směsi. Kořen je bohatý na inulin, podobný škrobu, který u některých lidí působí nadýmání. Stonky - oloupané a vařené jako chřest. Listy - syrové nebo vařené. Poměrně nevýrazné chuti, ostny je třeba odstranit, je to pracné a jen velmi málo jedlých částí listu zůstane. Listy se také používají pro srážení mléka.
Léčivý (2). Kořen jako tonikum, diuretikum, adstringentní, protizánětlivý a povzbuzení jater. Žvýkat jako lék na bolavý zub. Odvar z kořenů se používá k léčbě červů u dětí. Pasta z kořenů, v kombinaci s stejným množstvím kořenové pasty z Amaranthus spinosus se používá při léčbě nechutenství. Rostlina obsahuje rozpustný alkaloid a glykosid s názvem cnicin, který působí jako dávidlo. Listy mají protizánětlivý účinek, na rukou mohou způsobit zánět a mají dráždivé vlastnosti.
Jiné použití: Chmýří ze semen se používá jako troud. Semena všech druhů bodláků dávají dobrý olej. Semena tohoto druhu obsahují asi 22% oleje.
pcháč rolní (oset)


pcháč obecný Cirsium vulgare
Jedlý (2, opět podle pfaf). Jedlé květy, listy, kořen, semena, stonek. Kořeny - vařené. Chuť jako jeruzalémský artyčok, ale ne tak dobré. Spíše nevýrazné chuti, lepší ve směsi. Kořen se může sušit a uložit pro pozdější použití, je bohatý na inulin. Mladé květní stonky - vařené jako zelenina. Mladé listy mohou být namočené přes noc ve slané vodě a pak uvařené. Další zpráva říká, že je lze použít v salátech. Chuť je poměrně nezajímavá, ostny je třeba odstranit. Poupata - vařená. Používá se jako artyčoky, ale jsou menší a nešikovné na zpracování. Sušené květy jsou syřidlo na srážení rostlinného mléka. Semena - občas se jedl pražená.
Léčivý (1). Kořeny byly používány jako obklad a odvar z rostliny používá jako obklad na bolavé čelistí. Teplý nálev celé rostliny se používá pro napařování při léčení revmatických kloubů. Odvar z celé rostliny se používá interně i externě k léčbě krvácení něčeho (piles, to jsem nezvládla přeložit).
Jiné použití: Vlákna získaná z vnitřní kůry se používají při výrobě papíru, jsou asi 0,9 mm dlouhá. Stopky se sklízejí v pozdním létě, listy odstranit a stonky sterilizovat až se vlákna uvolní. Vlákna jsou vařená s louhem dvě hodiny a pak se vloží do kulového mlýnu na 3 hodiny. Výsledný papír je světle hnědý. Semena všech druhů bodláků dávají dobroý olej. Z chmýří se dělá vynikající troud.
pcháč obecný - květ
Přílohy
pcháč obecný - listová růžice
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Pcháče Cirsium

Příspěvekod sklenka » úte 18. kvě 2010 21:01:15

piles jsou hemeroidy
sklenka
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 222
Registrován: sob 02. led 2010 23:27:39
Bydliště: Voticko

Re: Pcháče Cirsium

Příspěvekod Ivana » sob 22. kvě 2010 13:13:41

Takto vypadá moje dnešní sklizeň pcháče osetu (dám jsem reportáž z přípravy a případně i recept):
P.S. děkuju za hemoroidy
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Pcháče Cirsium

Příspěvekod Ivana » sob 22. kvě 2010 21:00:57

Očištěné kořeny:

Syrové kořeny mají zvláštní a docela silnou příchuť. Uvařené ve slané vodě jsou chuti nevýrazné, přesně jak píše pfaf. Střední válec, jak už to bývá, tvrdý. To okolo tenké a poměrně vláknité.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Pcháče Cirsium

Příspěvekod Ivana » sob 22. kvě 2010 22:55:03

Stonky:

Syrové neloupané stonky nahořklé. Oloupané docela dobré, ale vláknité.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Pcháče Cirsium

Příspěvekod Ivana » sob 22. kvě 2010 23:05:35

Uvařené docela dobré, ale ty starší jsou opět vláknité, zejména neloupané. Nahořklá příchuť se vařením ztratila, ale stejně by se měly loupat kvůli vláknům.
Zkoušela jsem syrové kořeny, vařené kořeny, syrové stonky, vařené stonky. Nejlepší chuť mají vařené oloupané mladé stonky (dokud se ještě dají ohnout, jakmile ztvrdnou jsou vláknité). Poté loupasné mladé stonky syrové, syrový kořen a vařený kořen.
Ale efektivita hodně mizerná, kořeny mají tvrdý střední válec, stonky se musejí loupat a ty starší jsou duté a vláknité.

Příště zkusím to pyré z listů.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Jedlé rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron