od Kohant » stř 23. pro 2009 14:10:23
Semínka z hokaida vydlabu lžící do takového toho menšího dřezu co máme v dvojdřezu a napustím vodu. Nechám to den, dva, někdy i tři dny, pak dřez vypustím, pořádně propláchnu vodou a vyberu semínka oddělená od dužiny, ještě jednou propláchnu a dám oschnout na hadrovou utěrku. Možná to jde i bez vody a nebo se nemusí nechávat tak dlouho namočené, ale mě se to většinou nechce dělat tak to protahuju co to jde.
Semínka sesypávám do papírového pytlíku.
Jednou za čas jich z toho pytlíku pár nasypu na pečící plech, zacáknu oliváčem a posolím. Pak pražím v troubě. Nikdy si nepamatuju jak dlouho a při jaké teplotě, pokaždé to nejspíš bude jinak ale už v tom mám grif, většinou je opražím tak akorát. Z plechu je nasypu do utěrky, tu vložím do mikrotenu a zabalím do peřiny. Po vychladnutí nasypu do misky.
Pak se semínko nastojato strčí mezi přední zuby, špičkou napřed a jemným kousáním rozlouskne tak že jádro vypadne do pusy a slupka zůstane v ruce. Olej a sůl nemá na chuť pražených jader vliv, ale alespoň ta slupka nějak chutná než se vylouskne.