Vařený nápoj mumm

Chcete vařit špenát, karbanátky, polévku? Přehledy rostlin které jsou vhodné.

Vařený nápoj mumm

Příspěvekod Ivana » stř 22. zář 2010 10:53:01

Mumm
přeloženo z oocities.com

Mumm byl vařený nápoj středověku. Recepty na mumm byly tak rozmanité jako pivovary, které je vařily. Vzhledem k množství bylin a koření, které se používá je důrazně doporučováno, aby mumm byl uložen ve sklepě po dobu nejméně jednoho roku nebo více, což mu dovolilí vyzrát na silnou a lahodnou chuť.

Přísady:
* 3 / 4 libry 60 º L britského křišťálového sladu
* 1 / 3 libry pšeničného sladu
* 1-1/2 liber řezaného ovsa
* 1 / 4 libry žitného sladu
* 1 / 4 libry černého patentovaného sladu
* 1 / 4 libry praženého sladu
* 3-1/3 liber světlého sladového extraktu
* 3-1/3 libry pšeničného sladového extraktu
* droždí
* 2 / 3 libry kukuřičného cukru

A kterýchkoliv šest z těchto přísad:

* 2 polévkové lžíce čerstvých jalovcových bobulí (borievka)
* 1 / 4 šálku slunečnicových semen
* 1 / 2 unce čerstvých výhonků smrku pichlavého
* 1 / 4 unce výhonků břízy
* 1 / 2 unce sušených kopřiv (pŕhľava)
* 1 unce čerstvé bukvice (betonika)
* 1 unce čerstvé majoránky
* 6 bobkových listů
* 1 unce čerstvého mařího listu (marolist)
* 1 unce rozmarýnu
* 1 unce čerstvého yzopu
* 1 / 2 unce sušeného heřmánku (rumanček, harmanček)
* 1 / 2 unce sušených šípků
* 1 / 4 unce čerstvých květů levandule
* 1 / 4 unce čerstvých květů černého bezu
* 1 / 4 unce kořene omanu pravého
* 1 unce sušeného kořene lékořice
* 1 polévková lžíce fenyklu

Postup:
1. Marinujeme drcená zrna v 1-1/2 galonů ve vodě teplé 160 º F po dobu 30 minut.
2. Pokropíme zrna 1 / 2 galonem vody teplé 160 º F.
3. Přidáme extrakty a koření dle vašeho výběru, pak se mladina vaří po dobu 60 minut.
4. Nalijeme mladinu přes sítko do fermentoru, doplníme na celkový objem vody 5 galonů a jakmile se mladina ochladí na 70 ° F přidáme kvasnice.
5. Kvasíme po dobu 1 týdne, pak stočíme a přidáme větvičku vřesu.
6. Lahvujeme a skladujeme 1-2 měsíce před pitím.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Vařený nápoj mumm

Příspěvekod yaw » stř 22. zář 2010 13:05:46

Pro pokusníky :
1 galon = 4,5 l
1 libra = 0,45 kg
1 unce = 28,4 gram

z Přísad se uvedeným postupem připravuje standardní základ pro výrobu obilní pálenky :shock: . Po předestilování na ca 50% se přidáním kterýchkoliv 6 přísad získá "léčivo" typu Becherovka, Klášterní tajemství, Švédské kapky.... atd. :D
Prosím o poreferování o výsledcích ;) .
Dík
Yaw
yaw
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte 08. pro 2009 12:10:52
Bydliště: Mlada Boleslav

Re: Vařený nápoj mumm

Příspěvekod yaw » stř 22. zář 2010 13:10:10

jo a to droždí znamená v češtině ušlechtilé hlubokoprokvášející kvasinky, může to být to co se prodává v drogerii pod obchodním názvem Vinka.
yaw
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte 08. pro 2009 12:10:52
Bydliště: Mlada Boleslav

Re: Vařený nápoj mumm

Příspěvekod Ivana » stř 22. zář 2010 13:16:10

Když už jsme u kvasinek (ale myslím, že obyč droždí by fungovalo taky), nevíš jestli se ještě prodávají kvasinky Vínka druhové? Dřív se daly sehnat třeba Muller Thurgau, Vetlínské zelené atd.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Vařený nápoj mumm

Příspěvekod yaw » stř 22. zář 2010 19:40:24

Taky si pamatuji, že se ještě prodávali kvasinky Vinka druhové. Nyní se ale prodávají jen univerzální. Kdyby jsi ale chtěla něco fajnového tak nabízejí potom třeba u vás v Brně v obchodě BS Vinařské potřeby Svitavská 15, už opravdu speciální kvasinky.
Jinak v Německu v Hornbachu jsem viděl běžně prodávat druhové kvasinky (Malaga, Shery, Portské,...a já nevím jaké ještě). Cenově jsou ale na stejné úrovni jako ty z BS Vinařské potřeby.
Protože na tinktury potřebuji ale vyšší obsah etanolu, tak pro mě je produkt vzniklý kvašením stejně jen polotovar, který si nechávám dál zpracovat v pěstitelské pálenici.
Yaw
yaw
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte 08. pro 2009 12:10:52
Bydliště: Mlada Boleslav

Re: Vařený nápoj mumm

Příspěvekod yaw » stř 22. zář 2010 20:01:23

Ivana píše: obyč droždí by fungovalo taky

určitě bude droždí taky fungovat, ale primárně pekařské kvasnice jsou vyšlechtěné na kynutí těsta a v prostředí s vyšším obsahem etanolu odumírají. Tím ti dojde k nedokonalému prokvašení při fermentaci zákvasu, vína, piva, medoviny....mummu a získáš nízký podíl etanolu a tím i nízký podíl aromatických látek a všeho ostatního co od toho očekáváš (navíc to smrdí po droždí). Proto se pro tyto účely vyšlechtily kvasinky lihovarské (snášejí až prostředí 16% etanolu), vinařské (12%), pivovarské (nevím přesně 8-10%).
Toť teorie ověřená praxí (to droždí opravdu z toho smrdí :roll: ).

Yaw
yaw
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte 08. pro 2009 12:10:52
Bydliště: Mlada Boleslav


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle typu jídla

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron