Kváskový (nejen) chleba

Biotechnologie v domácnosti a na malé farmě. Výroba jogurtů, sýrů, octa, vína, tofu atd.

Re: Kváskový (nejen) chleba

Příspěvekod kol238 » pát 09. pro 2011 18:00:56

Už jsem zadělávala dávno, takže podrobnosti si nepamatuji, akorát vím, že to trvalo dost dlouho, tuším 10 dní než to začalo nějak rozumně fungovat. Ještě bych dokrmovala a občas míchala (1 den).
kol238
člen korespondent
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte 26. led 2010 20:34:00
Bydliště: Zbyslavice

Re: Kváskový (nejen) chleba

Příspěvekod Alena » ned 11. pro 2011 15:09:32

Díky za vaše rady. Nakonec jsem z větší části zkusila udělat chleba (s přidáním trochy droždí). Pořádně nenakynul do výšky, ale přesto nebyl zdrclý, měl pravidelné otvůrky, byl poměrně kyprý, jíst se nechal, měl krásnou křupavou kůrku, ale nepatrně tam byla cítit ta nahořklá pachuť kvásku. Lžíci jsem ho dala do zeleninové polévky, tam taky docela ušel, ale pachuť byla znát. Malý zbytek jsem tedy nakonec vyhodila a raději si založím z čerstvé mouky nový. Tahle byla dost dlouho prošlá, jak jsem následně zjistila.
Alena
člen korespondent
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř 02. úno 2011 18:32:43

Re: Kváskový (nejen) chleba

Příspěvekod Alena » úte 13. pro 2011 22:07:31

No, asi mi není souzeno vyrobit pořádný kvásek. Založila jsem nový z čerstvé mouky, sklenici jsem samozřejmě vypařila horkou vodou, mouku rozmíchala s vodou předem převařenou - a po dvou dnech jsou na kvásku tentokrát pro změnu ostrůvky plísně... Já už se na to vykašlu.
Alena
člen korespondent
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř 02. úno 2011 18:32:43

Re: Kváskový (nejen) chleba

Příspěvekod Danka » stř 14. pro 2011 20:47:32

Nic si z toho nedělej, s kvasinkama je holt složitá domluva, chybí jim asi nějaká ta signální tentononc navrch, ale se něco povede. Mě obvykle když někde něco zapomenu. Naštěstí jsem sklerotik, takže medovina, víno, ocet a jiné pochutiny se čas od času vyrobí :) . Když občas zapomeneš trošku vody s moukou v teple, tak to nakonec klapne. Nebo pošlu poštou .
Danka
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 121
Registrován: sob 22. led 2011 23:50:54

Re: Kváskový (nejen) chleba

Příspěvekod Ivana » čtv 15. pro 2011 9:50:26

Danka píše:Nebo pošlu poštou .

A to by přežil bez újmy? Teď v zimě?
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Kváskový (nejen) chleba

Příspěvekod Alena » čtv 15. pro 2011 20:06:09

Danka píše:Nic si z toho nedělej, s kvasinkama je holt složitá domluva, chybí jim asi nějaká ta signální tentononc navrch, ale se něco povede. Mě obvykle když někde něco zapomenu. Naštěstí jsem sklerotik, takže medovina, víno, ocet a jiné pochutiny se čas od času vyrobí :) . Když občas zapomeneš trošku vody s moukou v teple, tak to nakonec klapne. Nebo pošlu poštou .

Díky moc za nabídku. Zase mi otrnulo a zkouším to znova, ale až na opakovaně neúspěšné pokusy definitivně rezignuju, možná tě poprosím :D .
S medovinou jsem na rozdíl od kvásku úspěšná byla, ta se povedla vždycky, jenže od té doby už žádnou kupovanou nepiju, protože mi na rozdíl od té mojí přijde dost nedobrá. Ale je to drahý špás, když člověk nemá v rodině včelaře... Ocet se mi nezdařil, ale matka mívá moc dobrý. Víno jsem ještě sama nezkoušela.
Alena
člen korespondent
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř 02. úno 2011 18:32:43

Re: Kváskový (nejen) chleba

Příspěvekod Ivana » čtv 15. pro 2011 20:08:23

Alena: Nechceš se s námi podělit o recept na medovinu (nejlépe prosím v novém vlákně)? To mě ještě zkoušet nenapadlo.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Kváskový (nejen) chleba

Příspěvekod Danka » čtv 15. pro 2011 20:51:52

Ivana píše:
Danka píše:Nebo pošlu poštou .

A to by přežil bez újmy? Teď v zimě?

Dokud nějak extra nemrzne, nebála bych se o něj. V létě by mohl bouchnout, to by se pošťáci divili.
Alena: připojuju se k Ivaně, jak se dělá medovina? Vaříš, děláš ovocnou, dáváš bylinky? Dík.
Danka
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 121
Registrován: sob 22. led 2011 23:50:54

Re: Kváskový (nejen) chleba

Příspěvekod Alena » čtv 15. pro 2011 21:45:42

Provedeno ;) Recept v novém tématu Medovina.
Alena
člen korespondent
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř 02. úno 2011 18:32:43

Předchozí

Zpět na Domácí výroba potravin

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron