G
Ivana píše:Anebo je kváskový chleba vždycky takový "těžší" než normální?
Jedla jsem i chleba od známých, u kterého nebyl v nadýchanosti rozdíl od kupovaného. a jednou se takhle povedl i mě, když jsem dala asi 3/4 pšeničné mouky ( z toho část celozrnné. Pokouším se spíš o žitný chleba a ten je opravdu hutnější. Je ale fakt, že než mi zestárnul kvásek a já se s ním trochu naučila, upekla jsem i pár cihel
Takže pro nadýchanější chleba to chce správný poměr mouky (moc neporadím, zatím to zkouším, zkrátka málo žitné) a dobře vedený kvásek. ( mě stačí po vytažení z lednice 2x nakrmit několika lžícemi mouky a vody a nechat kynout, pak oddělím díl na uskladnění a umíchám těsto, ne moc husté, aby se dobře propracovalo, techniku nemám. Po nakynutí zpracuju s moukou do definitivní podoby, nechám vykynout a peču v troubě.)
Ale napadla mě další věc: na květech černého bezu mají být přirozeně
kvasinky. Když udělám kvásek s přídavkem květů černého bezu, chytne tu bezovou chuť? Bude takový kvásek jiný než ten co si udělám doma?
To je zajímavý nápad, jestli to budeš zkoušet, dej vědět, prosím. Příchuť bezu by
asi nevadila, zvlášť kdyby sis kvásek nechala, tak by se brzo ztratila ( a bezové buchty nezní vůvec špatně) Nevím ale
jakého druhu ty kvasinky jsou, navíc kvásek obsahuje více typů kvasinek, jejich poměr určuje jeho vlastnosti. Takže podle mě spíš záleží na vedení kvásku než na zdroji kvasinek ( jak u ovoce : můžeš mít extra kvas z divočáků a břečku i ze champagne).
Jdu zkoušet těsto na dalamánky, kdyby měl někdo tip... Aby z toho nebyly vrhací zbraně.
Zdravím D.