od jiho » pon 25. led 2010 7:27:04
Občas mne děsí, jak moc je náš současný životní styl závislý na technice, kterou nikdo z nás nedokáže zreprodukovat. Například elektřina - její výpadek na delší dobu (řekněme měsíc) by pro nás byl katastrofální v kteroukoliv roční dobu. Co všechno na ní závisí - doprava (benzínové pumpy), komunikace, sklady (chlazení), nemocnice, ... A stačilo by jen málo. Větší sluneční bouře mohou hravě ohrozit dálková vedení, jako se to už stalo v Americe.
A to je jen jeden pohled. Mrzí mne ale i to, jak ztrácíme nejen staré odrůdy ovoce a zeleniny, ale taky staré znalosti a dovednosti. Kdo z nás by dovedl upříst nitě a utkat plátno, nebo vykovat dobrou sekeru a kvalitní nůž? O rýči, motyce a pluhu ani nemluvě? Nebo vytavit železo? Poznali byste železnou rudu? Umíte postavit milíř a vypálit dřevěné uhlí? A úplná triviálnost - rozdělat oheň bez zápalek? Teď to vypadá jako zbytečnost, ale třeba ten výpadek elektřiny by nás vrátil někam do doby kamenné. A to nemusím koukat tak katastroficky do budoucnosti - stačí porovnat sekery. Čínská sekera je proti té, co jsem koupil ještě za "komunistů" jako z perníku. A k Fiskars sekyře si neudělám ani topůrko, kdyby na věc přišlo... A když už jsme u toho topůrka - kdo ví, z jakého dřeva je udělat?
Možná by stálo zato založit zde jedno subfórum, na kterém bychom si mohli předávat také "staré znalosti".