sklenka píše:
No jo, je to Matčino a je roubovaná. Já jen, že nemůžu najít to ztlustlé místo, kde končí podnož a začíná roubovaná část (což řeším kvůli případnému ufiknutí jedné větve, co roste mírně pod korunou), takže jsem nechtěla předem vyloučit spíš teoretickou možnost, že by ten strom byl jinak generativně rozmnožen, případně že by to byl semenáč s vlastnostmi zázračně podobnými rodičovské odrůdě. Pak ale by to alibistické asi patřilo spíš před název odrůdy, to máš jistě pravdu.
Nicméně, bobku, je vidět, že se vyznáš, takže si bych tě dovolila požádat o radu - potřebuju tuhle odrůdu namnožit (i jiné staré dobré odrůdy hrušní, jabloní a slivoní, co u nás rostou), ale chybí mi patřičné zkušenosti. Roubování bych snad za pomoci příruček ještě zvládla, ale na co roubovat? Je nejlepší vždycky vlastní semenáč? A má smysl se pak pokoušet roubovance zpravokořeňovat a připravit se tak o výhodu lepšího kořenového systému semenáče? V tomhle nemám úplně jasno, takže ocením názor zkušenějšího.sklenka
Něco málo o tom vím, snad mne doplní někdo povolanější. Roubovat na generativně množenou podnož je prima, pokud vím co je ten semenáč zač. Měl by být vypěstovaný ze semena pocházejícího z osvědčeného matečného stromu (a sadu), který má z genetického hlediska vyrovnané potomstvo. Velmi často se tak jako podnož používá jadernička moravská, někde na Valašsku jsou i ty matečné sady. Lze očekávat že strom naroubovaný na semenáč bude plodit později ale zase bude dlohouvěkejší než na vegetativní podnoži. Jenže je taky třeba vědět jakou odrůdu je vhodné roubovat na jakou podnož a to já ti neporadím. Ale ta jadernička je prý hodně univerzální. O zpravokořeňování si přečti v knize Jardy Svobody Ekozahrady. Já myslím že z hlediska dlouhověkosti stromu by to mohlo mít smysl. Pokud jsi ale v sušší oblasti tak by semenáč mohl být ve výhodě. Je to dost složité téma a to jsem mluvil jen o jabloních ...