Kumariny:
1. V Kumatoxu je syntetický derivát dikumarolu
warfarin, který snižuje srážlivost krve. Ze stejného důvodu se warfarin používá v humánní medicíně.
2. Po zavadnutí se glykosidy štěpí a tvoří se laktony kyseliny kumarové, což jsou právě kumariny. Dobytek se kumarinovým druhům vyhýbá. Vdechování kumarinu vyvolává bolest hlavy. Větší dávky kumarinu mají uklidňující a protikřečové účinky, ale poškozují játra.
3. V zapařujícím se seně vzniká působením mikroorganismů dikumarol, který má antikoagulační účinky (sráží krev), proto se používá k léčbě trombóz, například v léku Pelentan nebo Dikumarol. V cizině zaznamenali úmrtí po léku Dikumarolu, později se začal používat jako deratizační prostředek.
4. Komonicová nať obsahuje kolem 1% kumarinu.
5. Obsah kumarinu v mařince se mi nepodařilo zjistit.
6. V Kanadě se vyskytlo kolem roku 1921 onemocnění dobytka, vyznačující se někdy až smrtící krvácivostí. Příčinou bylo zplesnivělé krmivo s komonicí (pravděpodobně komonicí bílou), obsahující kumarin. Kumarin také snižuje krevní srážlivost.
Z toho vyplývá, že řada látek můžou být buď lékem nebo jedem, záleží na dávce a také na způsobu použití.
Zdroje: Riedl, Vondráček: Klinická toxikologie, J. Minařík: Farmakognosie