od sklenka » pon 15. úno 2010 16:33:36
Mno, proti gustu žádný dišputát, ale mořidla používaná běžně na osivo bych tedy do pusy nestrkala - ona i leckterá nemořená semena jsou pěkně jedovatá sama o sobě. Myslím, že výhody ocumlání (tj. zahřátí na tělesnou teplotu, provlhčení + přídavek enzymů obsažených ve slinách, které by mohly pozitivně zapůsobit na klíčivost) by se daly nasimulovat bezpečnějším a příjemnějším způsobem. Je obecně známo, že např. tykvovité rostliny podstatně lépe klíčí, pokud se před vysetím namočí do vlažné vody. Někteří dědečkové dřív nosívali semínka okurek v plátěném pytlíčku na těle nebo na pleši pod kloboukem (fakt, jednoho takového jsem znala). Já mám vyzkoušený tento postup: vezmu uzavíratelný polystyrenový tácek (co v něm v restauracích dávají jídlo domů), dno vyložím toaletním papírem a zvlhčím (příznivci ocumlávání si tam mohou naplivat), rozložím semena, přikryju další vrstvou zvlhčeného papíru, tácek uzavřu, položím na dřevěné prkénko na topení (aby se to moc nepřehřálo), tam ponechám pár hodin, pak odendám pryč, za pár dní mám naklíčeno. Ale nic proti ocumlávání, u nejedovatých a nemořených semen to může zafungovat, má to logiku.