od sklenka » úte 16. úno 2010 14:01:41
Ony výhony z vrbové klády vyrazí, i když není vůbec v zemi - i druhým rokem, pokud je kláda jakžtakž ve vlhku - nám takhle obrůstala vrbová polena na topení ponechaná ve stinném dřevníku. Otázka ale je, jestli si zapíchnutá kláda zvládne vytvořit dostatečné kořeny, aby dlouhodobě přežila a vyrostl z ní strom. Zkoušela jsem to se silnými větvemi košíkářské vrby (té se žlutými pruty - jak se vlastně správně jmenuje?) zapíchnutými do naší zahradní bažiny a obrazily všechny, ovšem v dalších létech jich značná část uhynula.
Jinak ty ohýbané (stop po nařezávání jsem si nevšimla, ale možná už byly zarostlé) a proplétané ploty jsem viděla na vlastní oko ve Walesu, měli z toho ohrady pro ovce - pokud mě paměť neklame, rostly v tom hlavně habry a hlohy, ale zapletli do toho evidentně všechno, co rostlo poblíž. Bylo to živé a neprostupné a vypadalo to úžasně malebně. Taky něco takového plánuju, jen musím ještě promyslet skladbu dřevin pro vlhké zastíněné místo, aby to neobráželo moc divoce do výšky a nelezlo to do přilehlé cesty.