Lipová čokoláda

Chcete vařit špenát, karbanátky, polévku? Přehledy rostlin které jsou vhodné.

Lipová čokoláda

Příspěvekod Ivana » sob 30. led 2010 12:06:01

Asi před dvěma lety jsem objevila informaci, že z lípy se dá vyrábět čokoláda (informace je i na pfaf). Pátrala jsem a přeložila jsem americký článek. Poté jsem zkoušela ochutnávat všechny lípy v okolí a po čokoládové chuti ani stopa. I reference od známých byly negativní.
Takže nevím, čím to může být. Že by americké lípy chutnaly jinak než naše (doporučované druhy lip jsou stejné jako rostou u nás). Nevíte o tom někdo něco? Nebo nemáte známé v Americe?
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Lipová čokoláda

Příspěvekod Petra » úte 09. úno 2010 15:33:45

Četla jsem to samé (Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce), že plody se rozemílaly na čokoládu, která má velmi krátkou trvanlivost. Nicméně informace mne nadchla (syn nemůže norm.čokoládu), takže příští rok vyzkoušíme, jestli máme v okolí chutnější lípy než ty. Svoboda zase píše jak jsou chutné čerstvé lipové listy, což jsem také nevěděla, tak už se těším na jaro.
Petra
Petra
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 206
Registrován: sob 28. lis 2009 21:25:04
Bydliště: Lysá n/L.

Re: Lipová čokoláda

Příspěvekod Ivana » pon 22. úno 2010 2:21:14

Petro, zkus vyzkoušet jako náhradu čokolády i kuklík kuklík na fóru
Pfaf taky udává jako náhražku čokolády pražené plody druhu kaštanu Castanea dentata.
Jestli neznáš, vyzkoušel taky karob.

Martasi, dá se Ceratonia siliqua a Castanea dentata pěstovat u nás?
Ceratonia siliqua
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle typu jídla

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron