od sklenka » pon 29. bře 2010 7:55:36
Komerčně prodávaným semenům se spíš vyhýbám, mořeným i těm bio. Podle mě ta chemie používaná při moření nebude mít až takový vliv - nejsem chemik, jen selským rozumem mi přijde, že to množství je zanedbatelné -, ale opakovaně jsem se přesvědčila, že osivo "z pytlíku" má obvykle neporovnatelně nižší klíčivost než vlastní semínka, případně získaná výměnou nebo z nějaké organizace, která se neživí prodejem semen ve velkém (Gengel - výborná zkušenost, Plantu Naturalis teprve testuju). Dlouho mi to vrtalo hlavou, až letos mi jeden bývalý zaměstnanec velké semenářské firmy potvrdil podezření, jak to u nich chodí: stará semena se nevyhodí, ale smíchají se s těma novýma, která leckdy jsou i v menšině, takže z pytlíku máte dost slušný odpad. Nevím, jestli to není pomluva, zdroj informací nebyl zaručený, ale vlastní zkušenost s tím koresponduje. U zelenin, které si podržují klíčivost dlouho (třeba rajčata), stará semena zvlášť nevadí, ale u jiných když nasejete a z celého sáčku vzejde třeba jedna rostlinka, je to k vzteku - zvlášť když mám srovnání, jak daná rostlina klíčí, když semínka dostanu od kamaráda. Takže semenařím, co můžu, hojně vyměňuju, ale když první dva zdroje selhávají, koupím klidně mořená. Jednou jsem si pro porovnání nasela vedle sebe karotku bio a klasicky mořenou - obě vyklíčily a rostly v zásadě stejně, rozdíl jsem nepoznala.