od sklenka » úte 06. dub 2010 20:02:36
Funguje to bezvadně i na prokořeněnou půdu, klidně i bez hnoje (zahubí to fakt i bršlici, kopřivy a pýr mnohem líp než sebepečlivější rytí), ale když přidávat hnůj, dala bych ho pod kartony, ne na ně. Na to suchý mulč a pořádně promočit. Zkoušela jsem v tom pěstovat všechno možné - k sazenici vždycky přihodit lopatku zeminy s kompostem, výsledky jsou tyto: perfektně na tom rostly veškeré tykvovité a jahody (mulč sláma, pod kartony trochu odleželého hnoje), ještě celkem slušně rostly brukvovité, když se udělá do kartonu větší díra, jdou i fazole (bez hnoje), salátu se ze začátku moc nechtělo, úmrtnost sazenic byla několikanásobně vyšší, ale co přežilo, nakonec vyrostlo dobře, jen to trvalo o dost déle, pórek, cibule, česnek - naprostá katastrofa, to ani nezkoušej. S rajčaty nevím, narostly pěkně, ale měla jsem dojem, že jsou pak náchylnější k plísním, ovšem jak se později ukázalo, měla jsem tam zrovna odrůdy, které na plíseň jsou dost citlivé - každopádně rajčata radši dávám na holou zem a pak je lehce zamulčuju. Brambory mi sežrali hryzci, přesně jak napsal Kohant. Každopádně je to dobrá metoda, zvlášť když tam nechceš nic vysazovat hned brzy po zamulčování, třeba když potřebuješ zbavit plevele prostor mezi mladými stromky a keři - k nezaplacení.
Pak mám ještě jednu oblíbenou metodu k získávání nových pěstebních ploch - tzv. hrobečkovou. Je to vpodstatě lehce modifikovaný návod na výrobu vyvýšeného záhonu, akorát že se při tom člověk tolik nenadře s kopáním. Na zaplevelenou zem větvičky (podlouhlá hromada nebo kupa, to je fuk), prosypat popelem ze dřeva, když máš, na to buď obrácené vytřepané drny nebo plevel ze záhonů i s kořínky, na kterých je ještě trocha zeminy, pak posekaná tráva, kopřivy, listí, starý mulč, sláma, hnůj, prostě co je, vrstvit, pokud možno střídat, pak zase drny nebo vypletý plevel, popel, trocha kompostu, nemusí být ještě hotový, prostě aby v tom bylo něco zeleného, něco suchého, něco zeminy, něco k naočkování (hnůj, kompost), průběžně máčet nebo nechat propršet, na to položit kartony a navrch trocha mulče (posekaná tráva třeba). Nechat alespoň měsíc pracovat, pak udělat díru pro sazenici a nasypat něco zeminy s kompostem (lopata nebo dvě, množství určíš podle toho, kolik jsi dala do základů drnů se zeminou). První rok na tom pěstuju tykvovité, druhý rok rajčata, pak to trochu rozhrnu a mám záhonek s krásně kyprou zeminou.