Petky pro ochranu sazenic taky občas používám a fungují i bez ohýbání - přes ten ostrý okraj se slimejšům nechce. Jinak proti nim nijak zvlášť nebojuju, ani je moc nesbírám (a když, tak je házím do kompostu), razím zásadu, že když dostanou pořádně najíst, zeleninu nechají, a tak jim dávám zelený mulč, pěstuju pro ně afrikány, zeleninovou zahrádku mám olemovanou haldami tlejícího materiálu, tzv. hrobečky, na kterých pěstuju na živiny náročnou zeleninku - jasně, kladou v tom vajíčka, ale zároveň v nich bydlí slepejši a jiní predátoři, kteří je, doufám, udrží na uzdě. Zahradu nezalévám a nepřeháním to s hnojením. Výsledek je ten, že zrzouni sice něco sežerou, ale víc toho nechají. Většinou stejně spořádají slabší rostliny a těch silných si nevšímají - je docela poučné pozorovat, že zatímco na jednom místě zůstávají saláty netknuté, o dva tři metry dál jsou tytéž sežrané všechny - a když se nad tím člověk zamyslí, po čase si vyvodí, co kdy kde (pod čím, vedle čeho) má nebo nemá pěstovat. Samo se to nějak srovná a není potřeba je řešit.
Tak, a teď mě pámbu za ty řeči potrestá a v létě mě čeká španělská invaze, to je jasný.