od sklenka » čtv 29. dub 2010 7:54:41
Jo, a ještě recept na dýňové ravioli:
nudlové těsto - nechť si každý najde, jaké mu vyhovuje, obvyklé je 300 g mouky, 3 vejce, lžíce oliv. oleje, trocha soli,
vajec může být míň, dá se použít i varianta bez vajec, jen mouka, voda, trocha oleje, sůl (dělám to od oka, poměr mouka : voda je asi tak 1:1)
náplň: dýně (orig. Butternut, ale dá se použít jakákoli), sýr ricotta (balkán), parmazán (jiný tvrdý sýr typu ementál), čerstvý rozmarýn, sojovka (nemusí být), oliv. olej, popř. sůl
omáčka: máslo, čerstvé listy šalvěje, piniová (slunečnicová, dýňová) semínka
Dýni napřed upečeme v troubě nakrájenou (stačí jen na půlky), potřenou olejem s nasekaným rozmarýnem (trocha sojovky taky neuškodí), pak podle typu dýně zbavíme slupky, rozmačkáme vidličkou, po zchladnutí přimísíme sýr, popř. dosolíme, můžeme přidat ještě trošku rozmarýnu - sýr se dá i vynechat a taky je to dobré
Těsto vyválíme, nakrájíme na čtverečky, naplníme, přehneme, vidličkou dobře zamačkáme okraje (když se předem potřou vejcem, líp to lepí), vaří se v osolené vodě asi 4 min.
Omáčka: semínka opražit nasucho, pak vyndat, rozpustit máslo, krátce osmahnout natrhané listy šalvěje, vrátit semínka, hned nalít na ravioli a sníst
Je to trochu pracné, ale proklatě dobré